Медијске бајке из Ефбиха: Нема нивоа цијеле државе у државној заједници БиХ

Писање медија у еба ентитета државне заједнице БиХ понекад је такво да се неизоставно морате запитати да ко је у правој, а ко у погрешној димензији објективне стварности? Готово ни из чега направљена прича о заједничком наступу "опозционих блокова у БиХ" један је од таквих примјера.

понедељак, мај 17, 2021 / 13:15

Босна и Херцеговина би на наредним Опћим изборима 2022. године могла добити широку политичку платформу на нивоу цијеле државе, пише Кликс.

Маштачи "цијеле државе": У циљу власт без СДА, ХДЗ и СНСД

То би био први пут да се опозиционари из цијеле државе удруже и заједно изађу на изборе – пише таблоид Бука. Најаве уједињења опозиционих блокова из Републике Српске и Федерације БиХ – преносе бројни медији Додикове ријечи, а други медији ово најављују као ‘хисторијски догађај’. Док ефбиховски медији брујe о овоме, актери очекиване коалиције тек најављују састанак, који се не дешава.

На жалост по виртуелну стварност у којој живе састављачи оваквих реченица "ниво цијеле државе" не постоји. Изборни систем је подијељен на изборне јединице које готово да немају ништа заједничко.

Ниједна странка из Српске не може пружити никакву опипљиву помоћ било коме у Ефбиху, ови у Српској тек ограничену. Договори су могући тек на вишем нивоу након избора.

Политички систем у БиХ такав је да су три стране усмјерене једна на другу, нико сам не може створити већину. Није нелогично да поједине странке договарају сарадњу са очекиваним партнерима из другог ентитета. Уколико се то деси сада, то неће бити први пут.

Народњаци, Ангеле Меркел знанци

У априлу 2014. то су учиниле странке "народњачког блока" које су приступиле платформу коју је подржала Европска народна партија.

У овој европској "надпартији" у којој је тада била доминантна партија Ангеле Меркел, БХ чланови су били СДА, оба ХДЗ, ПДП, док је пета странка била СДС која одавно тежи чланству у ЕНП. Након избора 2014. ове странке су формирале већину.

Оно што је данас различито јесте то да је из игре наводно испала СДА, а циљ је и да у власти не буду ХДЗ и СНСД.

Како ископчати ХДЗ из Хрвата?

Прва уочљива мана ове идеје јесте та да је ХДЗ доминантан политички актер у хрватском бирачком тијелу, а таквим су је направили Муслимани узурпирањем њиховог мјеста у предсједништву ноторним Жељком Комшићем.

Како пише Билд.ба, поједине странке које слове за опозицију ХДЗ разоварају о коалицији, а помињу се ХДЗ 1990. и Хрватска републиканска странка, Хрватски национални помак (бивши чланови ХДЗ из Кантона 10), а придодаје се и ХСС, који је раније доживљаван као сарадник ХДЗ задужен за чвршћу реторику.

Указује се да је вођство ХДЗ "тисућите" поново почело да говори у категорија "Херцег Босна" и "трећи ентитет" чиме се види намјера да желе узети оно бирачко тијело незадовољно инертношћу ХДЗ.

Како изоловати СДА од Муслимана?

Друга мета било би изловање СДА, најјаче странке у ФБиХ. Најављена Тројка СДП, НС и НиП нема снагу за то, па се чују лагане најаве да се покушава направити договор са посрнулим СББ Фахрудина Радончића, који се више пута удруживао и растајао са СДА. Такође, СДА је напустио начелник Новог Града Ефендић и прешао у Странку за БиХ.

Ипак, он за сада не даје благонаклоне изјаве према Тројци, већ дјелује као неко ко подржава фракцију СДА коју против Изетбеговића предводи Денис Звиздић.

На рушењу СДА се радило већ дуже времена, јер је ријетко која странка доживљавала толико фракцијашење протеклих година, и то тако да је из СДА у Сарајеву настало неколико странака, а да бивши чланови нису размишљали да заједно праве нову странку.

СДА производи странке у Ефбиху, као СДС у Српској

БХ парламентарац Сенад Шепић је правио Народни независни блок, премијер Кантона Сарајево Елмедин Конаковић Народ и правду, а начелник Старог Града Ибрахим Хаџибајрић Независну босанскохерцеговачку листу. Значајно цијепање на сјеверу Ефбиха десило се оснивањем Покрета демократске акције у Тузланском кантону.

За сада је интегративни потенцијал показао тек Хаџибајрић, који је прво привукао Нермина Пећанца и његову Социјалдемократску унију, а затим и Странку демократске активности, која је упориште имала у Цазинској крајини.

Спајањем са АСДА (када су се одвајали од СДА, говорило се да је у питању "иранска фракција" те странке), формиран је Народни европски савез. Изласком из коалиције НЕС је од четворке направио данас фамозну тројку коју чине СДП, НС и НиП.

Комшић као кандидат СДА и практична примјена у Републици Српској

СДА се показала жилавом структуром, а поред тога што се дешава да изгуби локалне изборе, њена тежина расте што је ниво власти виши. Дио СДА је изгурала Комшића за члана предсједништва, што није спријечило Џаферовића да побиједи ривала из СДП.

Комшић им је пружио подршку приликом формирања власти. Очување сарадње са Комшићем биће им изузетно важно у одржавању позиција.

Што се тиче ДФ, Аваз је објавио да је било разговора о уједињавању ПЗП, ДФ, ГС, те СД и СПД, двије фракције СДП. Патрија пише да је нови савез Независни блок, ПЗП (Платформа за прогрес) и НЕС.

У Приједору СДА и блок других федералних странака су на локалним изборима били подједнаке снаге (по два одборника), у Добоју је коалиција 3:2:1 (НБЛ и СББ, СД) СДП, СДА

СДА је доминантна у Нови Град, Братунац, Котор Варош, Бијељина и Зворник у Теслићу је 2:1, Градишка СДА и Странка за БиХ.Оставите одговор