Медицински факултет УБЛ има зубну клинику – ове године инвестирано 1.800.000 КМ

У "Денталну клинику" Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци ове године је укупно инвестирано 1.800.000 КМ, изјавио је данас декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, који је представио нови простор и стоматолошку опрему у овој клиници.

понедељак, децембар 26, 2022 / 12:35

Шкрбић је рекао да је подигнут један спрат у којем су смјештене учионице, предаваонице, амфитеатар, а да је доњи дио реконструисан и претворен у додатне амбуланте у шта је уложено 1,4 милион КМ.

"Око 700.000 КМ је било наших средстава /Медицински факултет/, а исто толико је од Владе Републике Српске, док је у савремену стоматолошку опрему и намјештај уложено 400.000 КМ", рекао је Шкрбић

Набављено је девет савремених стоматолошких столица, комлетна орална хирургија и нова сала за болести зуба.

"Овај простор се користи не само за наше студенте, гдје они вјежбају, већ и за пацијенте које лијечимо захваљујући уговору са Фондом здравственог осигурања, тако да је велико задовољство представљања савремене опреме", рекао је Шкрбић.

Према његовим ријечима, "Дентална клиника" располаже савременом опремом, простором и врхунским школованим кадром, а новим простором и опремом је заокружен добар дио потреба посла.

"У овом тренутку имамо око 20 специјализаната из свих крајева Републике Српске и значајан број из Федерације БиХ", рекао је Шкрбић.

Доцент на Катедри за оралну хирургију Медицинског факултета Саша Марин истакао је значај нове опреме и за студенте јер ће моћи видјети већи обим интервенција и за клинику гдје ће моћи бити пружене још обимније услуге, а смањиће се гужве и чекања.

Марин је рекао да "Дентална клиника" према смјенама има од 15 до 20 пацијената.

Студент четврте године денталне медицине Вања Вучковић рекла је да се у "Денталној клиници" нуде све услуге протетике, ресторативне стоматологије и оралне хирургије.

"Све услуге што се тиче студентског рада су бесплатне изузев протетских услуга, гдје се плаћа протетски рад", рекла је Вучковић.

Он је истакла да ће нова сала много значити у будућем раду и усавршавању студената, те је позвала грађане који имају неки проблем у вези са било којом граном стоматологије да им се обрате на страницама на "Фејсбуку" и "Инстраграму" која се зове "Сту-дент".

"Дентална клиника" угостила је данас ђаке прваке основне школе "Монтесори" ради промоције и очувања оралног здравља дјеце.Оставите одговор