Матица отворила Театар фест Петар Кочић

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић синоћ је свечано отворио Четрнаести театар фест "Петар Кочић 2011. Главни јунак, Андрија Гавровић, кога је маестрално одиграо Петар Краљ, је Заставник Прве Класе ЈНА у пензији, који одлучује да се из малог породичног стана пресели у подрум који је препун ствари које су обиљежиле његову и […]

среда, јун 8, 2011 / 11:41

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић синоћ је свечано отворио Четрнаести театар фест "Петар Кочић 2011.

Главни јунак, Андрија Гавровић, кога је маестрално одиграо Петар Краљ, је Заставник Прве Класе ЈНА у пензији, који одлучује да се из малог породичног стана пресели у подрум који је препун ствари које су обиљежиле његову и нашу прошлост.

Пише: Ања Кавић

Поправљајући стари бицикл који је жели да поклони унуку за рођендан, губи матицу која је у овом случају од животне важности.

Док тако животари у подруму, Андрија Гавровић постаје живи експонат једног заборављеног времена и једне заборављене земље.

Поред Андрије, ту је и његова жена Милена, коју игра сјајна Светлана Бојковић, своје незадовољство не држи у себи,већ га избацује на површину.

Дозу хумора уноси Горица Поповић, која игра комшиницу Предиславковић, пословну жену која уствари на лицу има само маску пословне жене, а испод ње крије лице несрећне особе која се бори са мужем инвалидом.
Андрија на крају проналази ту матицу од животне вриједности, која на тренутак умирије тјескобу ликова.

Можда свима нама у животу фали баш та матица, коју кад пронађемо и зашарафимо постајемо бар привидно срећни.

Комад преиспитује питања морала и вредносног система, односно људску (не)окренутост ка томе.

Поред поменутих глумаца, у представи још играју Саша Торлаковић, Ненад Ћирић, Драгана Ђукић, те млади Урош Ракић.

Матица је комад који је, по сопственој причи написао Горан Петровић, један од најзначајнијих писаца нашег језика.

Режију Матице урадио је Рахим Бурха, који је оснивач чувеног Театра Рома Пралипе из Скопља, који је свјетску славу пшостигао својим специфичним начином рада и приступом позоришној игри.

Поред ових познатих имена нашао се и цијењени музичар Влатко Стефановски који је компоновао музику и тако употпунио представу.

Вечерас нас на репертоару Театар феста очекује представа БАЛОН, комедија Мате Матишића, која је рађена у копродукцији Театра 2000 и Театра ЕГЗИТ.Оставите одговор