Милутиновић: Младић је продат за добру цијену

Бивши начелник Информативне службе Главног штаба Војске Републике Српске Милован Милутиновић хапшење српског генерала Ратка Младића сматра продајом, јер се чекало да достигне одређену цијену па да буде испоручен. Милутиновић је рекао да се генерал Младић није сам предао Хашком трибуналу пошто није добио гаранције које је раније тражио. "Генерал Младић је 1996. године, послије […]

среда, јун 8, 2011 / 10:59

Бивши начелник Информативне службе Главног штаба Војске Републике Српске Милован Милутиновић хапшење српског генерала Ратка Младића сматра продајом, јер се чекало да достигне одређену цијену па да буде испоручен.

Милутиновић је рекао да се генерал Младић није сам предао Хашком трибуналу пошто није добио гаранције које је раније тражио.

"Генерал Младић је 1996. године, послије подизања оптужнице против њега, тражио гаранције од предсједника Француске Жака Ширака и предсједника Руске Федерације Бориса Јељцина, јер је био спреман да иде и да брани своје позиције и свој народ, али под условом да не иду остали војници", појаснио је Милутиновић за "Независне новине".

Он је навео да је генерал Младић био изузетан командант и да је одличан познавалац међународног права и женевских конвенција. С обзиром на васпитање није могао наредити ниједан злочин, каже Милутиновић.

Милутиновић је испричао да је с екипом из прес-центра био у Жепи како би испратили одлазак муслимана и да је тада ту био и Руперт Смит, командант УНПРОФОР-а, који је одао генералу Младићу признање на коректном односу према Сребреници.

Према његовим ријечима, Сребреница је подигнута на ниво када је у Сплиту договорено да муслиманско-хрватске снаге уз помоћ НАТО-а крену у разбијање Републике Српске и Републике Српске Крајине, а негдје у том времену испланиране су и Маркале 2, тако да су те ствари изазвале бомбардовање Српске.

Извор: Независне новинеОставите одговор