Материјална и правна помоћ за Харадинаја

Скупштина Косова данас је на ванредној сједници по хитном поступку усвојила Одлуку о пружању материјалне и правне помоћи хашком притворенику бившем команданту ОВК-а Рамушу Харадинају и припадницима ОВК-а Идризу Баљају и Љахи Брахимају. Косовски премијер Хашим Тачи рекао је да ће Влада учинити све што је у њеној моћи у складу са Уставом да помогне […]

уторак, мај 31, 2011 / 17:21

Скупштина Косова данас је на ванредној сједници по хитном поступку усвојила Одлуку о пружању материјалне и правне помоћи хашком притворенику бившем команданту ОВК-а Рамушу Харадинају и припадницима ОВК-а Идризу Баљају и Љахи Брахимају.

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је да ће Влада учинити све што је у њеној моћи у складу са Уставом да помогне одбрани Харадинаја пред Хашким трибуналом.

Према незваничним сазнањима, мада Скупштина о томе није одлучивала, формиран је Фонд за одбрану Рамуша Харадинаја у који се слива пет одсто од пореза убраних на Косову и 10 одсто од донација прикупљених у дијаспори по основу добровољних прилога намијењених економском јачању Косова.

Усвајајући жалбу тужилаштва на првостепену пресуду, изречену у априлу 2008. године, Апелационо вијеће Трибунала наложило је у јулу 2010. године да суђење бившем Харадинају оптуженом за злочине на Косову 1998. године и саоптуженима буде дјелимично поновљено.

Том одлуком апелационог вијећа поништена је првостепена пресуда којом су Харадинај и саоптужени Баљај и Брахимај били ослобођени кривице, као учесници у заједничком злочиначком подухвату прогона Срба, Рома и нелојалних Албанаца из околине Дечана, као и у индивидуалним злочинима.

Харадинај је ухапшен 20. јула 2010. године на Косову, по запечаћеном налогу Хашког трибунала, и пребачен у Хаг.Суђење Рамушу Харадинају и саоптуженима за злочине на Косову 1998. први је процес у историји Хашког трибунала који ће бити поновљен.Оставите одговор