Маркач: Срби отишли из Крајине због етничког ауто-чишћења

Срби из Хрватске нису отишли због гранатирања, већ због лоших животних услова, антихрватске пропаганде и напетости у региону, наводи се у жалби Младена Маркача на пресуду Хашког трибунала којом је осуђен на 18 година затвора због злочина над Србима у акцији "Олуја". Маркач и својој жалби каже да су Срби из Крајине отишли "због сиромаштва […]

четвртак, август 4, 2011 / 06:01

Срби из Хрватске нису отишли због гранатирања, већ због лоших животних услова, антихрватске пропаганде и напетости у региону, наводи се у жалби Младена Маркача на пресуду Хашког трибунала којом је осуђен на 18 година затвора због злочина над Србима у акцији "Олуја".

Маркач и својој жалби каже да су Срби из Крајине отишли "због сиромаштва и лоших животних услова, као и анти-хрватске пропаганде коју су њихови лидери вршили".

"Отишли су због етничког ауто-чишћења, због постојећих планова за евакуацију вођства Републике Српске Крајине и спонтаног одласка цивила, као и због жеље Југославије да поправи властиту етничку слику уз помоћ избјеглих Срба из Хрватске", истиче се у жалби Маркачеве одбране.

Судско вијеће Хашког суда погрешно је протумачило транскрипте са састанка предсједника Хрватске Фрање Туђмана и војних и политичких руководилаца уочи "Олује" и на основу тога погрешно закључило да је осмишљен удружени злочиначки подухват да се трајно уклоне Срби и да је томе значајно допринио Маркач, наводи се у жалби.

Маркачева одбрана се, састављајући ову жалбу, позива на "новооткривене доказе" – записнике Врховног савјета одбране у Београду послије "Олује" према којима је узрок масовног одласка Срба била одлука локалних власти.

Одбрана је жалбу послала мејлом у понедјељак, 1. августа, посљедњег дана рока, и тражи да Трибунал ослободи Маркача или, алтернативно,"смањивање претјеране затворске казне".

Више од пола Маркачеве жалбе посвећено је закључцима судског вијећа у Хагу о постојању удруженог злочиначког подухвата, при чему адвокати истичу да је расправно вијеће починило и правне и чињеничне грешке у анализи састанка на Брионима 31. јула на коме је испланирана операција "Олуја".

Генерали Маркач и Анте Готовина 15. априла су као учесници злочиначког подухвата неправоснажно осуђени у Хашком трибуналу за злочине над српским цивилима за вријеме и након "Олује", на 18, односно 24 године затвора, док је генерал Иван Чермак ослобођан.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас" у акцији "Олуја" почетком августа 1995. године на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало 1 922 Срба, међу којима 1 192 цивила, док је протјерано око 220 000. Половина од укупног броја убијених и несталих била је старији од 60 година, а међу жртвама су 534 жене. Током и након акције запаљено је преко 22 000 српских кућа.0 КОМЕНТАРА

 1. Гледам синоћ испред храма 30 људи на обиљежују егзодуса Срба из Хрватске. Срамота!

  Све ће ово отићи у три пичке материне… Никакву националну политику немамо, немамо вође већ криминалце и усташке дораднике!

 2. buddha, 04.08.2011. 08:06:04

  “’Гледам синоћ испред храма 30 људи на обиљежују егзодуса Срба из Хрватске“

  Зар у БЛ није гро фронталоваца и колумниста. Ово је још један доказ да срботандркање по компу не може замијенити акцију. Ајде, патрите српске, који сте спремни свакога назвати издајником, покажите се.

  Теби за информацију, био сам случајно послом у БЛ и био сам међу тих 30 људи. А узгред сам јуче видио у башти хотела Босна нашег колумнисту Стевандића како испија сокове, али га не видјех испред храма.

  А вјероватно ће овдје на Фронталу одржати тираду нама издајницима.

Оставите одговор