Majкрософт: Корисници су свјесни да им пиратерија није од користи

Мајкрософт је објавио резултате опсежног истраживања агенције ТНС спроведеног међу више од 38,000 корисника из 20 земаља свијета о њиховој перцепцији о проблемима које са собом носи пиратски софтвер. Ови резултати нуде најјасније доказе до сада о свјесности корисника о опасностима којима се излажу уколико користе пиратски софтвер. Њих 3:1 се слаже да пиратски софтвер […]

четвртак, новембар 18, 2010 / 13:56

Мајкрософт је објавио резултате опсежног истраживања агенције ТНС спроведеног међу више од 38,000 корисника из 20 земаља свијета о њиховој перцепцији о проблемима које са собом носи пиратски софтвер.

Ови резултати нуде најјасније доказе до сада о свјесности корисника о опасностима којима се излажу уколико користе пиратски софтвер. Њих 3:1 се слаже да пиратски софтвер није безбједан, а 82% испитаника препоручује кориштење оригиналног софтвера својим пријатељима.

Корисници нам јасно дају до знања да их пиратски софтвер угрожава,“ рекао је Давид Фин, генерални савјетник за анти-пиратство и анти-кривотворство Мајкрософт-а. “Оно што је још битније је и чињеница да управо корисници траже од ИТ индустрије и својих влада да учине нешто по том питању. Желе добити адекватну едукацију како би били у могућности да себе заштите. Наше опредјељење је да учинимо све што је у нашој моћи и да им помогнемо.

Подаци који су данас објављени показују да иако је шира јавност свјесна проблема пиратства и кривотворења, преко 70% испитаника вјерује да је оригиналан софтвер сигурнији, стабилнији и има могућност једноставније надоградње. Као дио овогодишњег Дана акције корисника, компанија поново подсјећа на своје едукцијске ресурсе који су припремљени с циљем обезбјеђења сигурности корисника. Мајкрософт позива све своје кориснике да посјете странице Wиндоwс валидатион тест уколико желе провјерити да ли је купљени софтвер оригиналан или не.

Активности против софтверског пиратства у Босни и Херцеговини

Када су у питању корисници из Босне и Херцеговине, примјетно је да се њихови ставови подударају са оним из глобалног истраживања. Наиме, истраживање које је провела агенција ИПСОС Стратеџик Маркетинг у Босни и Херцеговини током новембра мјесеца 2010. године и то већином у малим и средњим предузећима показује да 86% менаџера вјерује да кориштење нелиценцираног софтвера није безбједно и може угрозити њихово пословање. Коментаришући најбитније карактеристике софтвера за свакодневно вођење пословања њих 44% је истакло безбједност, а 35% поузданост. Када је ријеч о ризицима, 47% испитаника вјерује да кориштењем пиратског софтвера излажу своје компаније опасности од губитка података.

Истраживање које је проведено у БиХ нам доказује да су наше активности усмјерене на подизање нивоа свјесности произвеле резултате и представљају додатни потицај да наставимо са напорима у заштити наших корисника у БиХ“, нагласила је Лејла Хаџиабдић, менаџер за анти-пиратство у Мајкрософт БиХ.

Међутим, присутност високо квалитетних плагијата на тржишту данас отежава разликовање пиратског од оригиналног софтвера и то представља константан изазов за кориснике. Већина испитаника је нагласила да би изабрали оригинални софтвер када би за то имали избора, али мање од половине испитаника је вјеровало да би корисници требали бити у могућности да препознају пиратски софтвер уколико је то потребно.

Подаци које су доставили корисници на Мицрософт-ове „Хоw то телл“ (Како рећи?) wеб странице су веома битни. Преко 300,000 корисника широм свијета је пријавило своје проблеме на овим wеб страницама од 2005. до данас и понудили податке о кривотвореном софтверу који је заразио њихове рачунаре са вирусима или једноставно није функционисао како је то било наведено у огласима. До сада је укупно 150 корисника из БиХ пријавило проблеме са својим софтвером и оставило своје податке на овој страници. Како би се информисали о најефикаснијој заштити за ваше рачунаре и сазнали како препознати пиратски софтвер, као и како избјећи његову куповину посјетите странице www.мицрософт.цом/хоwтотелл/бс.

У склопу активности које су усмјерене на едукацију корисника Мицрософт БиХ, у сарадњи са Буизнис Софтвер Алајенс (БСА) и другим релевантним организацијама, организује бројне обуке за агенције које се баве заштитом ауторских права. Како је усвојен нови Закон о заштити ауторских права БиХ, који предвиђа надлежност инспекција у овом пољу, Мајкрософт БиХ је спреман понудити пуну подршку приликом обуке инспектора и изградње њихових капацитета како би ентитетски инспекцијски органи могли у потпуности одговорити на нове задатке након што се хармонизирају релевантни закони у ентитетима.

Веома битна активност је и провођење кампање „тајног купца“. Током 2010. обављено је укупно 80 посјета, са додатних 40 које су планиране до краја године. Мајкрософт БиХ посјећује компаније које продају ИТ опрему широм земље, а основна сврха кампање је заштита корисника и смањење нелојалне конкуренције као и подизање свјести о важности заштите ауторских права када су у питању рачунарски програми.

Резултати истраживања такођер показују да још увијек постоји велика потреба за едукацијом корисника од стране произвођача софтвера и влада,“ рекла је Лејла Хаџиабдић, менаџер за анти-пиратство у Мајкрософт БиХ. „Корисници не желе пиратски софтвер. Они знају да је опасан и да негативно утиче како на пословање компанија, тако и на кућне кориснике, али исто тако су им потребни алати и знање како би себе заштитили од ових ризика. Ми ћемо наставити са активностима едукације како наших партнера, тако и корисника и осигурати им потребне предуслове да избјегну ризике којима могу бити изложени кориштењем нелиценцираног софтвераОставите одговор