Мајкићка се пита: Шта су Комшо и Џафи изигравали на Бледу?

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић пита чиме су то чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић помогли одласком на Бледски форум, гдје су само глумили Предсједништво иако сви знају да два у БиХ нису исто што и три.

понедељак, септембар 6, 2021 / 10:23

"Или су само искористили прилику да пред тим значајним скупом ламентирају над БиХ, лобирајући уклањање /српског члана Предсједништва/ Милорада Додика са политичке сцене", рекла је Мајкићева за сарајевско "Ослобођење".

Према њеним ријечима, срећом да се на овим просторима сви добро познају, па им је мало ко од присутних државника на Бледском форуму указао пажњу и поштовање.

"Коначно, може ли се више очекивати од овог двојца са вишком амбиција и мањком ауторитета?", пита Мајкићева.

Истичући да је најефикаснији излаз из постојеће дубоке кризе у БиХ отворен дијалог између три конститутивна народа, она подсјећа да СНСД као најјача политичка странка у Републици Српској годинама позива кључне политичке актере да сједну за сто и договоре се о будућности земље, коју су високи представници у БиХ својим неуставним дјеловањем довели на сам руб амбиса.

"Република Српска је због одлуке високог представника да наметне допуне Кривичног закона БиХ морала коначно рећи доста! Овакво насиље међународних представника више се не може толерисати", истакла је Мајкићева.

Уколико не буде политичког дијалога, Мајкићева најављује да ће Република Српска тражити друга рјешења и да до тада нема одлучивања представника Српске у институцијама БиХ.

Када су у питању реаговања опозиције у Републици Српској на Додикову изјаву у вези са Дејтонским споразумом, Мајкићева каже да опозиција често говори оно што жели да се у јавности чује, а не оно што је речено.

Она је упутила ко је уопште споменуо распакивање Дејтона и истакла да је СНСД опозицији небројено пута поручио да проблем Дејтонског мировног споразума није у томе како гласи, већ како се спроводи.

"Зар баш ти насртаји на Дејтонски споразум нису били аргумент опозиционим политичким странкама да у Народној скупштини Републике Српске дају јединствен одговор да ни њихови политички представници неће учествовати у доношењу одлука у институцијама БиХ?", питао она.

Мајкићева је поновила да именовање Кристијана Шмита за високог представника не може бити прихваћено, као ни његове активности у БиХ.

"Његово именовање није извршено у складу са Дејтонским мировним мировним споразумом, који јасно прописује како се именује високи представник у БиХ. Тиме је, са наше стране, све речено", нагласила је Мајкићева.

Када је у питању набавка пословног простора за Управу за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, она каже да је искључива одговорност за то на УИО и Управном одбору /УО/ тог тијела, али и институцијама задуженим за јавне набавке.

Говорећи о неименовање УО Централне банке БиХ, Мајкићева је навела да су у том случају до пуног изражаја дошли хаос и самовоља који владају у институцијама БиХ.

"Сви чланови којима је истекао мандат остали су на својим позицијама до именовања нових, али то није важило за представнике из реда српског народа", рекла је Мајкићева и додала да се зна да Централном банком БиХ дуго година управља лидер СДА Бакир Изетбеговић, који не држи ни до закона, ни до других прописа.

Она је поручила да оне који су одлучили да свјесно направе хаос у БиХ након наметања "Инцковог закона" треба питати како ће се финансирати институције БиХ у задња три мјесеца године, пошто за четврти квартал није ријешено питање привременог финансирања.Оставите одговор