Љубиша Петровић у Француској: У плану братимљење Бијељине са градом сличне величине

Радна посјета градоначелника Бијељине Љубише Петровића Паризу настављена је посјетом Француској асоцијацији Савjета европских општина и региона (FACEMR) која је кровна организација локалних самоуправа у овој земљи.

четвртак, новембар 11, 2021 / 13:41

Предсједник Асоцијације Кристоф Шалију представио је њихов начин рада, као и систем локалне самоуправе у Француској у којој постоји 36.658 општина. Градоначелник Петровић, који је и потпредсједник Савеза општина и градова Републике Српске, упознао је предсједника ове организације са структуром општина и градова у Српској и међународним везама које град Бијељина одржава са братским и партнерским градовима у Европи, изразивши спремност да Бијељина успостави званичне везе са једним градом из Француске.

– Живимо на мјесту које је отворено према свијету и мислимо да је сарадња између градова један од начина да превазиђемо границе у Европи и сви заједно будемо успјешнији. Сарадња локалних заједница обично почиње културном, спортском или омладинском размјеном, која прерасте у сарадњу локалних управа, али и привредника. Француска је земља која доста пажње поклања европским пословима и мислимо да би братимљење са градом сличне величине било добро за јачање међународног положаја Бијељине – истакао је Петровић.

Другог дана боравка у Француској градоначелник Бијељине је имао састанак и са савјетником предсједника Француске за континенталну Европу и Турску Изабел Думон.Оставите одговор