Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу

Крајем ове године званично престаје израчун међубанкарске каматне стопе Либор за већину валута, објавио је у петак британски финанцијски регулатор ФЦА.

понедељак, март 8, 2021 / 14:05

Према оцјени аналитичара, с обзиром да је Либор (био) једна од најважнијих каматних стопа на свијету, тај ће потез повећати притисак на банке и инвестицијске фондове да што прије пронађу алтернативу том мјерилу.

Како преноси Финанциал Тимес, ФЦА је најавио да ће 31. децембра престати објава вриједности Либора за британску фунту, еуро, швајцарски франак и јапански јен. Стога од почетка јануара 2022. банке више неће бити обвезне да шаљу податке за израчунавање Либора. Крајем године престаће и израчунавање недјељне и двомјесечне стопе Либора за амерички долар, додао је британски финансијски регулатор, пише тпортал.

Глобални регулатори затражили су од банака, друштава за управљање имовином и компанија да поступно престану да користе ту стопу која показује трошак задуживања између банака.

Умјесто Либора, регулатори препоручају кориштење мјерила која се темеље на стопама на преконоћне депозите. Међутим, дио финанцијске заједнице упозорава како та промјена отвара проблеме с неким дужницима и повјериоцима те су затражили додатно вријеме за прилагођавање.

"Већ неко вријеме очекујемо ову званичну најаву, али значај ове вијести не треба подцјењивати. Изван доларског тржишта ово означава крај игре”, казао је за ФТ Цлауде Броwн, партнер у лондонској адвокатској фирми Реед Смитх.

Регулатори тврде како Либор одражава тржиште које више не постоји и да се дневне стопе углавном темеље на процјенама, а не реалним трансакцијама. Ипак, ФЦА је потврдио како ће банке имати рок да се до јуна 2023. повуку с 200 билиона долара вриједног тржишта доларских уговора везаних за Либор.

Наиме, за доларски Либор везано је више обвезница и кредита него за било коју другу валуту. Подсјетимо, 2012. је откривен скандал да су бројне банке намјештале вриједност Либора ради зараде или спречавања волатилности на тржишту. Манипулације су сезале све до 1991. године.

Због тога су бројне банке кажњене стотинама милиона долара, а неки су банкари чак завршили у затвору. Бригу око израчуна Либора преузео је тада ФЦА.Оставите одговор