Либија: Опозиција заузела западне градове и чека контранапад

ТРИПОЛИ – Опозиционе снаге преузеле су контролу у неколико градова на западу Либије и сада очекују контранапад снага лојалних либијском вођи Моамеру Гадафију које су опколиле град Завија, само 50 километара западно од пријестонице Триполија. „Учинићемо све што је у нашој моћи да одбијемо њихов напад до кога ће сигурно ускоро доћи. Боримо се за […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 12:16

ТРИПОЛИ – Опозиционе снаге преузеле су контролу у неколико градова на западу Либије и сада очекују контранапад снага лојалних либијском вођи Моамеру Гадафију које су опколиле град Завија, само 50 километара западно од пријестонице Триполија.

„Учинићемо све што је у нашој моћи да одбијемо њихов напад до кога ће сигурно ускоро доћи. Боримо се за слободу и спремни смо да дамо живот за њу”, рекао је бивши полицијски мајор који се придружио побуњеницима.

Генерал Ахмед ал-Гатрани са истока Либије, који Гадафи више не контролише, рекао је Ројтерсу да су његове снаге спремне да помогну побуњеницима на западу.

„Наша браћа у Триполију кажу да су за сада добро и да им није потребна помоћ. Али ако затраже помоћ, ми смо спремни да им је пружимо”, рекао је Гатрани.

Источни дијелови земље пали су у руке опозиције још у првим данима побуне која је почела 15. фебруара.

Извјештач агенције АФП који је стигао у Налут, 235 километара западно од Триполија, јавио је да у том граду нема више ниједног припадника снага лојалних Гадафију.

„Град је слободан од 19. фебруара и њиме управља револуционарни одбор који су формирале заједнице које живе у том граду”, рекао је адвокат и члан револуционарног комитета Шабан Абу Сита.

„Прије неколико дана ослобођени су и градови Рибат, Кабав, Џадо, Рогбан, Зентан, Јефрен, Кекла, Геријен и Хавамед. Ни у једном од тих градова више нема Гадафијевих снага и формирани су револуционарни одбори”, казао је он.

У међувремену, становници у неким дијеловима Триполија поставили су барикаде да би се заштитили од владиних снага, а тенкови и џипови са присталицама режима патролирају опустелом пријестоницом.

Становници Триполија кажу да су банке у граду отворене, али да нема много хљеба и бензина, пренијеле су агенције.Оставите одговор