Руски народ изабрао маскоте Олимпијских игара

Леопард, Бијели медвед и Зека су званичне маскоте зимских Олимпијских игара 2014. у Сочију. Изабрали су их грађани Русије путем смс порука међу десет идејних рјешења маскоте. Тако је први пут у историји међународног олимпијског покрета главни симбол Игара изабрала читава земља, а не Организациони комитет олимпијаде. Организациони комитет је одлучио да остави сва три […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 12:06

Леопард, Бијели медвед и Зека су званичне маскоте зимских Олимпијских игара 2014. у Сочију. Изабрали су их грађани Русије путем смс порука међу десет идејних рјешења маскоте.

Тако је први пут у историји међународног олимпијског покрета главни симбол Игара изабрала читава земља, а не Организациони комитет олимпијаде.

Организациони комитет је одлучио да остави сва три побједника предизборне трке маскота. Сваки од њих потврђује олимпијске принципе – пријатељство, поштовање, тежњу за савршенством.

Тако је коментарисао резултате конкурса шеф Организационог комитета олимпијаде Сочи-2014 Дмитриј Чернишенко. Он је подсјетио да је на Играма у Атини било двије маскоте, у Пекингу 5, у Ванкуверу – 3.

У интервјуу Гласу Русије олимпијска шампионка Марија Кисељова је рекла да ће све три маскоте оличавати зимске Олимпијске игре. Бијели медвед многе подсјећа на московску Олимпијаду 1980. године. Зеко је веома симпатичан, а Леопард је снијежни.То је ријетка звијер коју треба чувати.

Прије почетка гласања је конкурс напустио Деда Мраз.То је била принципијелна одлука – да се руски лик из бајке искључи из списка претендената. У случају побједе у гласању он би постао својина МОК, те би Русија изгубила главни симбол Нове године, примјећује Глас Русије.

Што се тиче побједника, за њих је гласало укупно 62 одсто учесника. Леопард је од почетка био један од лидера. У Кавкаском забрану близу Сочија од 2009. године се реализује јединствени програм обнављања популације те пегаве звери.

Како се сазнало, леопардов симпатизер је и премијер Владимир Путин. Он је изјавио да му се допада тај јаки, брзи и лијепи месождер као маскота Сочија -2014, као симбол препорода фауне која нестаје кривицом човјека.

Маскоте Параолимпијских игара су дечко Зрачић и дјевојчица Пахулица. Изабрали су их шампиони-параолимпијци. Прве Параолимпијске игре у историји Русије ће донијети позитивне промјене у живот милиона инвалида.

Фантастични ликови имају безграничне могућности, они ће пружити подршку нашим будућим шампионима и допринијети развоју параолимпијског спорта у Русији, – коментарисао је избор маскота генерални секретар Параолимпијског комитета РФ Михаилш Терентјев.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *