Ко троши паре студената?

На адресу наше редакције стигло је писмо Студентске организације Правног факултета у Бањој Луци, које у цјелини објављујемо: Овим путем заинтересовани студенти Правног факултета желе да се обрате јавности и искрено се надамо, да ћете, као један од ретких независних медија, баш Ви скренути пажњу јавности на низ нелогичности који се дешавају из године у […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 12:29

На адресу наше редакције стигло је писмо Студентске организације Правног факултета у Бањој Луци, које у цјелини објављујемо:

Овим путем заинтересовани студенти Правног факултета желе да се обрате јавности и искрено се надамо, да ћете, као један од ретких независних медија, баш Ви скренути пажњу јавности на низ нелогичности који се дешавају из године у годину на нашем факултету.

Наиме, студенти Правног факултета дужни су сваког семестра да на "РАЧУН ПОСЕБНИХ НАМЕНА" уплаћују 10 КМ. Укупан износ сакупљен на овај начин, на годишњем нивоу, износи минимално 20 000 КМ. Тим немалим средствима формално-правно располаже Савез студената Правног факултета, иначе регистрован као удружење грађана, дакле, опет правно гледајући потпуно невезано за факултет и чији је рад сам по себи изузетно нетранспарентан.

Удружење грађана може основати било ко ко испуни законске претпоставке стим што се ово удружење разликује од осталих јер се финансира из принудне наплате средстава лица који нису његови чланови.

У периоду који је претходио доласку на чело факултета декана Витомира Поповића студенти нису ни на који начин могли да та средства контролишу, нити су та средства ни на који начин поправила квалитет нашег студирања.

Данас је ситуација утолико другачија јер тим средствима располаже, неслужбено, лично декан. То је произвело извесне позитивне промене, мада не по питању транспарентности. Извршено је реновирање тоалета и увођење система видео-надзора, што је сваки савестан студент засигурно похвалио.

Са друге стране треба споменути "Интернет центар" (са рачунарима којим се не би похвалиле ни земље Трећег света) као и посебно инспиративну плазму-ТВ у холу нашег факултета на којој се често пуштају говори нашег декана, тако да се међу студентима јављају хумористичне досетке и компарације са ситуацијом у Северној Кореји и њеним тоталитарним режимом.

Све ово, наравно, није усмерено ни против кога. Наше мишљење је да када већ студенти издвајају средства која не би ни по ком основу требали издвајати имају барем право да партиципирају у надгледању и усмеравању тих средстава на проблеме који су за нас битне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *