Лавров у УН: Рјешава се судбина свјетског поретка

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је на драстично погоршање ситуације у области међународне безбједности и указао да се данас одлучује какав ће бити свјетски поредак – са хегемоном или праведни свијет без уцјена.

недеља, септембар 25, 2022 / 07:01

"Умјесто поштеног дијалога и потраге за компромисима суочавамо се са дезинформацијама, инсценираним ситуацијама и провокацијама", рекао је Лавров у обраћању учесницима 77. сједнице Генералне скупштине УН.

Он је истакао да курс Запада подрива повјерење према међународним институцијама као органима усаглашавања интереса, као и према међународном праву као гаранцији праведности и заштите слабих од безакоња.

"Данас се рјешава питање будућег свјетског поретка, то је јасно сваком објективном посматрачу. Питање је да ли ће то бити свијет са једним хегемоном који све тера да живе по својим добро познатим правилима од којих само он има корист или ће то бити демократски, праведан свијет, без уцјене и застрашивања, неонацизма и неоколонијализма", поручио је Лавров.

Лавров је нагласио да је Русија чврсто изабрала другу опцију и заједно са савезницима, партнерима и истомишљеницима позива да такав свијет и постане стварност.Оставите одговор