Лавров: БиХ је одржива земља, вријеме је за одлазак ОХР

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров истакао је након састанка са министрицом спољних послова Босне и Херцеговине Бисером Турковић данас у Сочију да је БиХ одржива земља те да су недопустиви вањски покушаји да се воде процеси унутар земље.

уторак, децембар 21, 2021 / 20:40

Он је нагласио да Русија подржава одлазак ОХР-а из БиХ те се присјетио времена када је био амбасадор у УН-у. Казао је, тада је БиХ примљена у Савјет безједности, а сада двадесетак година послије је и даље протекторат."Подсјетили смо се када сам био амбасадор у УН, тада је БиХ била нестална чланица УН, 20 година касније, и даље постоји спољни протекторат у БиХ у виду такозваног уреда високог представника”, рекао је Лавров.

Савјет за имплементацију мира још 2005. године је донио одлуку о затварању Уреда високог представника, постојали су одређени услови, рекао је Лавров.

"Садашњи високи представник за нас није легитиман, нема консензуса од стране конститутивних народа. Нема подршку Савјета безбједности УН, нема сагласности у ПИК-у”, рекао је Лавров.

Став Русије је, нагласио је Лавров, да се о принципијелан питања морају бити ријешена од стране народа у БиХ, у складу са Уставом. Овај сценаријо подржаће Руска Федерација закључио је Лавров.

Лавров је у обраћању медијима састанак оцијенио као конструктиван и садржајан, те је подсјетио како се сусрет дешава пет дана пред обиљежавање 25. годишњице дипломатских односа између двије земље.

Он је казао како Русија потврђује своју подршку провођењу Дејтонског мировног споразума, који осигурава независност, територијални интегритет, суверенитет БиХ, те једнакоправност три конститутивна народа и широка овлаштења два ентитета.

"Босна и Херцеговина је одржива земља и треба бити у складу са Дејтонским споразумом и његовим принципима, те су недопустиви вањски покушаји да се воде процеси унутар ње”, подвукао је Лавров обраћајући се на прес конференцији након састанка.

Он је такођер нагласио како је Русија спреман дати подршку дијалогу на регионалном нивоу.

Казао је како су током састанка поздравили сарадњу у свим сферама, политички дијалог, као и међупарламентарне, међурегионалне везе и партнерске односе.

Лавров је поздравио и како је рекао, битну одлуку власти БиХ да на захтјев Русије одобре отварање Уреда Руске амбасаде у Бањој Луци.

Истакао је као изузетно важне економске и трговинске везе између Русије и БиХ, додавши како је Русија један од највећих трговинских и инвестицијских партнера БиХ. Подсјетио је како је након пада трговинске размјене прошле године размјена ове године порасла за преко 80 посто.

Такође је подсјетио и на састанке представника обје земље из октобра, додавши како се данас разговарало о даљим пројектима путем оператера као што су Газпром, Зарубезхнефт и Сбербанк.

Лавров је такође изразио захвалност за појачан интерес међу бх. грађанима за руску културу и језик те најавио повећање квоте за бх. студенте на руским универзитетима.

Изразио је и задовољство око добре сарадње двије земље на терену УН, ОЕБС-а и Вијећа Европе.Оставите одговор