Латал: Погрешни потези довели до напете и опасне ситуације

Аналитичар Међународне кризне групе у БиХ Срећко Латал упозорио је да су погрешни потези свих страна, укључујући и међународне званичнике, довели до напете и опасне ситуације која би могла да уведе БиХ у распад и ново насиље. Он је позвао све актере политичке кризе у БиХ да "исправе грешке које су земљу довеле на ивицу […]

четвртак, мај 12, 2011 / 11:15

Аналитичар Међународне кризне групе у БиХ Срећко Латал упозорио је да су погрешни потези свих страна, укључујући и међународне званичнике, довели до напете и опасне ситуације која би могла да уведе БиХ у распад и ново насиље.

Он је позвао све актере политичке кризе у БиХ да "исправе грешке које су земљу довеле на ивицу политичког и економског понора".

"И без овако сложене ситуације, БиХ заостаје за земљама региона. Инвестиције заобилазе земљу, пензиони и здравствени фондови у оба ентитета су у озбиљним проблемима, а економско и социјално стање ће се и даље погоршавати", рекао је Латал за "Прес".

Према његовим рјечима, кључне грешке међународне заједнице су што је превише дубоко улазила у унутрашња политичка дешавања у БиХ.

Он сматра да је присуство међународне заједнице још потребно у БиХ, али на један други начин.

Латал је истакао да међународна заједница треба да се фокусира искључуво на заштиту уставног и територијалног интегритета БиХ, односно да престане да се бави дневном политиком.Оставите одговор