Сирија: Тенковима на цивиле

Тенкови сиријске војске гранатирали су стамбена насеља у два града, док је најмање 19 људи страдало у сукобима широм те земље у склопу напора снага лојалних предсједнику Башару ал Асаду да угуше седмонедјељну побуну против власти. Асад је у протекле двије седмице послао војнике и тенкове у неколико насеља како би спријечио протесте инспирисане побунама […]

четвртак, мај 12, 2011 / 11:18

Тенкови сиријске војске гранатирали су стамбена насеља у два града, док је најмање 19 људи страдало у сукобима широм те земље у склопу напора снага лојалних предсједнику Башару ал Асаду да угуше седмонедјељну побуну против власти.

Асад је у протекле двије седмице послао војнике и тенкове у неколико насеља како би спријечио протесте инспирисане побунама у арапским земљама током којих су свргнути дугогодишњи лидери Туниса и Египта.

Већина насиља догодила се у провинцији Дера на југу Сирије, гдје су немири избили 18. марта.

Директор "Националне организације за људска права у Сирији" Амар Кураби рекао је да је 13 људи убијено у граду Хари удаљеном око 60 километара сјеверозападно од града Дере.

Већина је убијена од експлозија тенковских граната, које су погодиле четири куће, док су дијете и медицинска сестра погинули од ватреног наоружања.

Активиста из града Хомса Наџати Тајара рекао је да су тенкови, такође гађали стамбено насеље у том трећем по величини сиријском граду и да је најмање пет људи погинуло. Шеста особа убијено је хицем из снајпера док је стајала испред своје куће.

Према његовим ријечима, безбједносне снаге тероришу урбане центре.

Није било никаквог коментара сиријских власти, које су забраниле извјештавање већини међународних медија из Сирије, чиме је додатно отежана провјера поменутих догађаја.

У другом по величини сиријском граду Алепу недалеко од границе са Турском, безбједносне снаге употребиле су палице да би растјерале око 2 000 продемократских демонстраната у кампусу Универзитета.

Међународна заједница извршила је притисак на власти у Дамаску да повуку кандидатуру Сирије за мјесто у Савјету УН за људска права. Мјесто Сирије заузеће Кувајт.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је сиријског предсједника Башара ал Асада да "послуша позиве" за спровођење реформи и уздржи се од примјене прекомјерне силе и масовних хапшења демонстраната.Оставите одговор