Ларс фон Трир персона нон грата у Кану

Организатори Међународног филмског фестивала у Кану саопштили су данас да је дански режисер Ларс фон Трир "персона нон грата” у Кану због својих неумјесних изјава. Фон Трир је јуче, на конференцији за новинаре поводом свог новог филма „’Меланхолија” рекао да се саосјећа са Адолфом Хитлером и да је и он сам нациста, шокиравши како окупљене […]

четвртак, мај 19, 2011 / 18:29

Организатори Међународног филмског фестивала у Кану саопштили су данас да је дански режисер Ларс фон Трир "персона нон грата” у Кану због својих неумјесних изјава.

Фон Трир је јуче, на конференцији за новинаре поводом свог новог филма „’Меланхолија” рекао да се саосјећа са Адолфом Хитлером и да је и он сам нациста, шокиравши како окупљене новинаре тако и своје двије главне глумице Кирстен Данст и Шарлоту Гензбур.

"Разумем човека", рекао је режисер о Хитлеру. "Он није добар момак. Мало саосећам са њим", додао је.

Фон Трир је потом нагласио да његове симпатије према Хитлеру не значе да подржава Други свјетски рат и нападе на Јевреје. Фон Трир је рекао и да нема никаквих проблема са Јеврејима, али да му се не допада Израел. Он је за јеврејску државу рекао да понекад може да буде "давеж".

У интервјуу после конференције за штампу, Вон Трир је изјавио да се шалио када је казао да саосјећа са Хитлером и да није мислио да ће његове ријечи бити схваћене озбиљно.

Вон Трир је неколико сати касније упутио јавно извињење због својих ријечи и истакао да није антисемита, расиста ни нациста.

Кански филмски фестивал одмах се оградио од коментара, а данас је и прогласио Фон Трира за непожељног.

Његов филм, који је у званичној конкуренцији за Златну палму, није избачен из такмичења, а медији наводе да је својим неумјесним коментарима, дански режисер значајно ослабио шансе свом филму да побиједи.

"Административни савјет оштро осудјује његове изјаве и проглашава Ларса вон Трира непожељном особом на фестивалу у Кану, и то на снагу ступа одмах", наводи се у саопштењу управе фестyивала.

"Фестивал у Кану нуди умјетницима из цијелог свијета мјесто да представе своје стваралаштво и да бране слободи изражавања и стварања", пише у саопштењу.

Организатори фестивала "дубоко жале што је Ларс вон Трир то мјесто искористио да изнесе неприхватљиве изјаве које се не могу толерисати", додаје се у тексту.

Кански фестивал завршава се 22. маја проглашењем побједника.0 КОМЕНТАРА

  1. Каква је изјава да „јеврејска држава понекад може да буде „давеж“. мислим стварно, треба га удаљити због глупости. Какве везе има Хитлер што Израел урнише Палестинце? Буди човјече конкретан

Оставите одговор