Ексхумација у Врбовљанима СтрогоПов.

Ексхумација посмртних остатака српских жртава настрадалих у акцији Хрватске војске и полиције "Бљесак" на мјесном гробљу у Врбовљанима у западној Славонији обављена је ових дана у строгој тајности, без присуства новинара, јер хрватске власти на тај начин желе да прикрију размјере почињеног злочина над Србима и избјегну процесуирање одговорних, сазнаје Срна. "Хрватске власти забраниле су […]

четвртак, мај 19, 2011 / 18:29

Ексхумација посмртних остатака српских жртава настрадалих у акцији Хрватске војске и полиције "Бљесак" на мјесном гробљу у Врбовљанима у западној Славонији обављена је ових дана у строгој тајности, без присуства новинара, јер хрватске власти на тај начин желе да прикрију размјере почињеног злочина над Србима и избјегну процесуирање одговорних, сазнаје Срна.

"Хрватске власти забраниле су новинарима приступ гробљу у Врбовљанима гдје је обављена ексхумација, како се не би пуно дизала медијска прашина о овом случају, док хрватски медији ионако нису исказали интерес да извјештавају о злочинима које је починила Хрватска војска над Србима у операцији `Бљесак`", рекао је Срни извор који је добро упућен у читав овај случај.

Један од преживјелих учесника колоне српских избјеглица која се 1. маја 1995. године кретала из правца Окучана према мосту на ријеци Сави у Републици Српској /РС/ рекао је Срни да је у хрватском селу Нови Варош тада јасно видио велики број српских лешева, које су Хрвати највећим дијелом покупили и сахранили у групну гробницу у Врбовљанима.

Бивши високи официр УН генерал Реј Краб са којим је био и новинар Би-Би-Си-ја Малколм Брабант у свом извјештају УН приликом обиласка подручја Нови Варош у мају 1995. године, наводи да ово село изгледа као "минијатурна верзија пута за Басру послије савезничког напада на ирачку армију".

"Мноштво олупина налази се дуж пута. То је врло тужно мјесто. Видљиви су трагови паничног покушаја људи да побјегну. Нема, међутим, поузданих доказа о броју убијених", наводи се у извјештају овог бившег званичника УН.

У Врбовљанима код Окучана, према званичном списку несталих и протоколу које је 1996. године Хрватска доставила Србији, сахрањени су посмртни остаци 52 српске жртаве страдале у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак" 1995. године.

За 16 страдалих, од укупног броја, достављена су имена, док су остали сахрањени под ознаком НН /непознати.

На евиденцији "Веритаса" налазе се имена 283 Срба погинулих и несталих у операцији "Бљесак", од којих је 57 жена и деветоро дјеце до 14 година. Хрвати су покупили и покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком непознат, од којих су током 2010. године ексхумирали посмртне остатке 52 лица – 28 из Медара и 34 из Окучана.

На мјесном гробљу Врбовљани, у западној Славонији у Хрватској, ексхумирано је 48 посмртних остатака српских жртава настрадалих у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак".

Ексхумација на овом гробљу трајала је осам радних дана, а са посмртних остатака су узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе, саопштила је данас Комисија за нестала лица Србије.

Сви ексхумирани посмртни остаци су транспортовани у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу гдје ће се обавити њихова идентификација.

Ексхумацију су вршили надлежни органи Хрватске. Тиме се наставља процес ексхумација гробница у којима су покопане жртаве страдале у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак".Оставите одговор