Лајчак: Косовска независност противправна

БРАТИСЛАВА – Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је у Лондону да чврсто вјерује да ће Међународни суд правде у оцјени легалности независности Косова поштовати међународно право и нагласио да Словачка није признала нову државу управо зато што је оно погажено. „Словачка није признала једнострано проглашену независност Косова, јер је тај чин спроведен без договора […]

понедељак, април 20, 2009 / 11:57

БРАТИСЛАВА – Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је у Лондону да чврсто вјерује да ће Међународни суд правде у оцјени легалности независности Косова поштовати међународно право и нагласио да Словачка није признала нову државу управо зато што је оно погажено.

„Словачка није признала једнострано проглашену независност Косова, јер је тај чин спроведен без договора са српском страном и погазио је међународно право", казао је Лајчак у уводном иступању на конференцији о праву народа на самоопредјељење у Краљевском институту за међународна питања у Лондону.

Лајчак је навео да је у косовском случају погажен принцип да се право на самоопредјељење односи само на народе а не на мањине.

Критиковао је такође и то што је процес признавање те независности препуштен државама а УН није претходно ријешила сукоб два кључна принципа – права на самоопредјељење и права на територијални интегритет.
„То је тешко прихватљиво", казао је Лајчак и додао је да „у случају када двије стране имају проблема да се договоре важно је да међународна заједница представљена Уједињеним нацијама и Саветом безбједности преузме иницијативу у том процесу".

„Сигурни смо да ће Међународни суд правде потврдити кључне принципе међународног права", казао је Лајчак агенцији ТАСР објашњавајући шта Словачка, која Косово не признаје и како за сада тврди ни неће, очекује од оцјене легалности независности Косова коју је пред судом затражила Србија.

Шеф словачке дипломатије је као примјере мирног разлаза у којима није погажено међународно право навео распад Чехословачке и осамостаљење Црне Горе, додајући да званична Братислава не признаје отцјепљење Абхазије и Јужне Осетије из истих разлога због којих не признаје Косово.

Занимљиво је да Лајчак сада извлачи паралеле, поредећи разне земље и њихове фромално-правне статусе, говорећи о међународном праву, дочим је у случају независности Црне Горе и Косова, тврдио да то нема никакве везе са Републиком Српском.

Нова позиција, другачије изјаве.Оставите одговор