Похвално: Либија не признаје независност Косова

СИРТ- Либија не признаје једнострано проглашену независност Косова и нема намјеру да одустане од свог става, изјавио је министар спољних послова Србије Вук Јеремић након разговора у Сирту са либијским лидером Моамером ел Гадафијем. "Позиција Либије око Косова није се промјенила, она остаје чврста и непромјењена", истакао је Јеремић. Он је напоменуо да нема говора […]

недеља, 19 априла, 2009 / 14:35

СИРТ- Либија не признаје једнострано проглашену независност Косова и нема намјеру да одустане од свог става, изјавио је министар спољних послова Србије Вук Јеремић након разговора у Сирту са либијским лидером Моамером ел Гадафијем.

"Позиција Либије око Косова није се промјенила, она остаје чврста и непромјењена", истакао је Јеремић.

Он је напоменуо да нема говора ни о каквом прекиду активне либијске подршке Србији, не само око Косова, него и помоћи у муслиманском, несврстаном и арапском свијету.

"За нас је то изузетно важно, с обзиром на позицију Либије у организацијама којима припада, пре свега у Афричкој унији, којом председава, а изузетно је утицајна и у несврстаном и арапском свету", објаснио је Јеремић.

Јеремић је додао да ће у јуну бити упућен позив предсједнику Србије Борису Тадићу да посјети Либију, као почасни гост самита Афричке уније.

На свечаној вечери коју је приредио Гадафи, Јеремић је био у прилици да разговара и са предсједницима Танзаније и Шри Ланке, који су такође били у посјети Либији.

Те двије земље, према речима Јеремића, такође неће промјенити позиције око непризнавања Косова.

"Говорили смо и о интензивирању сарадње у Покрету несврстаних. У априлу се одржава министарски састанак, а у јулу самит и Србија ће бити присутна на оба догађаја", најавио је Јеремић.

Према његовим ријечима, Покрет несврстаних представља изузетно важну дипломатску форму, у оквиру које ће Србија наставити борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета.Оставите одговор