Лагумџија: Постоји неколико могућности за формирање власти

Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија истакао је данас у Сарајеву да постоји неколико могућности да буде формиран Савјет министара БиХ. Након панела о теми "Изгледи за нову извршну власт у БиХ и улога међународне заједнице" у оквиру конференције о западном Балкану под називом "Прогрес, стагнација или регресија?", Лагумџија је поновио да је прва могућност […]

понедељак, јун 13, 2011 / 15:52

Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија истакао је данас у Сарајеву да постоји неколико могућности да буде формиран Савјет министара БиХ.

Након панела о теми "Изгледи за нову извршну власт у БиХ и улога међународне заједнице" у оквиру конференције о западном Балкану под називом "Прогрес, стагнација или регресија?", Лагумџија је поновио да је прва могућност да постојеће ентитетске већине конституишу Савјет министара БиХ, а друга да буде направљена велика коалицији уколико постоји спремност да се крене у уставне реформе.

Он је на конференцији за новинаре рекао да би трећа и четврта опција, које би значиле и неку врсту неизвјесности, подразумијевале да владајућа коалиција у једном ентитету направи већину на нивоу БиХ са опозицијом у другом ентитету.

Лагумџија као пету опцију наводи континуитет садашњег сазива Савјета министара БиХ у техничком мандату до даљег, а као шесту сукоб, додајући да је ова могућност теоријска и да лично не вјерује да је остварива.

"Постоји и шеста могућност, као теоријска, а то је сукоб који произилази из фрустрација које су све веће. Не вјерујем да је то оствариво јер би то значило нарушавање Дејтонског споразума, а свако ко наруши овај споразум завршио би у Хашком суду. Мислим да постоји пуно јединство међународне заједнице да до таквог сценарија не дође", истакао је Лагумџија и додао да је СДП БиХ спреман за било коју од ових варијанти.

Он је нагласио да су странке "платформе" у четвртак, гласањем у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ за Драгана Човића као представника Хрвата у Колегијуму дома, учиниле једностран гест добре воље што би требало да отвори простор за неке даље преговоре.

"У четвртак смо гласали у складу са оним што је била понуда међународне заједнице 16. марта, а то је, када је у питању ниво БиХ, да два челника домова у Парламентарној скупштини БиХ из хрватског народа буду из групације ХДЗ-ова, те два од три министра у Савјету министара БиХ, укључујући и предсједавајућег. Ми смо и даље спремни за за понуду од 16. марта која је одбијена", поручио је Лагумџија.

Он је поновио да СДП подржава кандидата "платформе" за предсједавајућег Савјета министара БиХ Славу Кукића и да вјерује да ће се чланови Предсједништва БиХ из "платформе" опредјелити за тог мандатара уколико не буде постигнут другачији договор.

Рагуж: Око избора предсједавајућег Савјета министара потребан консензус

Потпредсједник Хрватске демократске заједнице 1990 Мартин Рагуж сматра да је око избора предсједавајућег Савјета министара БиХ потребан консензус, јер сваки други приступ неће произвести оно што се жели – ефикасан Савјет министара БиХ.

Он сматра да се нису стекли услови за избор предсједавајућег Савјета министара БиХ и да само оцјењивање од чланова Предсједништва БиХ неће дати резултате.

"Волио бих да Предсједништво БиХ уважи чињеницу да је БиХ земља три конститутивна народа и грађана и да се за сто доведу најјачи играчи", сматра Рагуж.

Рагуж не мисли да је избор Савјета министара БиХ и његовог предсједавајућег питање уступака, него концепта и приступа рјешавања најважнијих питања у БиХ.

"Да је то питање уступака једног или два министарства већ раније би формирали Савјет министатра БиХ. Савјет министара БиХ мора да буде састављен као шира коалиција која ће да доведе за сто јаке играче да могу да ријеше актуелна питања. Све друго је погрешан приступ. Доминирају ускостраначке позиције и БиХ је њихов талац", истакао је Рагуж.

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко сматра да би Предсједништво требало да се јаче ангажује по овом питању.

"Данас је годишњица неформирања белгијске владе. Не желим да то БиХ доживи", нагласио је Инцко.0 КОМЕНТАРА

  1. И Лагумџија и Тихић стално понављају да желе коалицију са влашћу у РС, како би избјегли комбинацију СНСД-СДС што је за њих ноћна мора. Онда комбинација СНСД-ДНС са девет посланика не би могла користити кључ ентитетског гласања за који је потребно 10 руку из РС. Садашња ситуација је најгора за платформаше, јер не могу донијети ни једну одлуку без сагласности из РС. Овдје у РС такође постоје снаге које би раздвојиле СНСД и СДС, са циљем да се оне убаце. Ко су они? Сви знају да је то љута опозиција ПДП-ДП, која не зазире да се стави у службу платформаша, које подржавају њихови ментори.

Оставите одговор