Инцко: Улога ЕУ на западном Балкану биће проширена

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Сарајеву да ће улога ЕУ на западном Балкану бити проширена, а да ће улога САД бити настављена. "Улога САД је улога једног од највећих инвеститора, али и фактора стабилности у БиХ" – рекао је Инцко након панела о теми "Изгледи за нову извршну власт у […]

понедељак, јун 13, 2011 / 15:41

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Сарајеву да ће улога ЕУ на западном Балкану бити проширена, а да ће улога САД бити настављена.

"Улога САД је улога једног од највећих инвеститора, али и фактора стабилности у БиХ" – рекао је Инцко након панела о теми "Изгледи за нову извршну власт у БиХ и улога међународне заједнице" у оквиру конференције о западном Балкану под називом "Прогрес, стагнација или регресија?".

Он је истакао да се нови Савјет министара БиХ мора да концентрише на три подручја – ЕУ, НАТО и економија, а у оквиру ње на четири-пет подручја.

"Ту је прије свега чиста и обновљива енергија. БиХ у томе има огромне потенцијале, да буде водећа држава у региону у производњи те енергије – водне енергије, сунчеве, на вјетар, термалне и друго" – појаснио је Инцко.

Према његовом мишљењу, друга подручја су шумарство, туризам, који је прошле године порастао од 10 до 20 одсто, те инфраструктура.

Он је поздравио именовање новог шефа Делегације ЕУ у БиХ Петера Соренсена, најавивши му помоћ у његовом раду, јер ће имати доста посла.

Начелник Одјељења за западни Балкан у европској служби за спољне послове Џонас Џонсон најавио је да је ЕУ спремна да ојача свој ангажман у БиХ, али да жели да види формирање Савјета министара БиХ који ће да преузме на себе испуњавање многих задатака који се налазе пред њим.

"То треба да буде Савјет министара БиХ који ће да буде спреман да донесе потребне одлуке како би убрзала напредак Бих ка ЕУ" – истакао је Џонсон.

Према његовим ријечима, на панелу је било ријечи о томе како ЕУ види БиХ, у чему су сагласне њене чланице у погледу јачег и снажнијег ангажмана у БиХ.

И он је изразио подршку Соренсену.

Потпредсједник Хрватске демократске заједнице 1990 Мартин Рагуж сматра да БиХ 16 година послије Дејтонског споразума није у процесу прогреса, ни у стагнацији, него да, напротив, постоје озбиљни знакови регресије.

"Након осам мјесеци од избора, не само да нема новог Савјета министара БиХ, нема парламентарне већине, нема програмског оквира и нема назнака дијалога и иде се у једну врсту импровизације и ствара привид рјешавања проблема" – констатовао је Рагуж.

Према његовом мишљењу, само реконцептуализовање ове ситуације и читавог система може отворити шансу да ова агонија буде заустављена.

Рагуж је сагласан да је одговорност највећа на домаћим актерима и тврди да и међународна заједница не може побјећи од своје одговорности због начина на који је дошло до Дејтонског споразума, али и чињенице да БиХ и западни Балкан представљају стратешки интерес за мир и стабилност читаве Европе.

"Ова конференција је фундаментално важна и дошла је у правом политичком моменту и показала како се требају давати одговори. Направила је мост између САД и ЕУ, земаља у регији, институција академске заједнице, политичара и медија да се понуди оквир рјешавања овог негативног тренда. Позвао сам на нову редефинисану интеракцију која би се кроз периодичне конференције у организацијском, савјетодавном и медијацијском смислу дешавала" – појаснио је Рагуж.Оставите одговор