Кустурица на турнеји у Вишеграду: Милован Данојлић лауреат

Српском академику и књижевнику Миловану Данојлићу вечерас је уручена "Велика награда Иво Андрић" у Андрићграду, гдје се одржава дводневна манифестација поводом Видовдана.

понедељак, јун 28, 2021 / 18:51

Ово престижно признање које додјељује Андрићев институт Данојлићу је припало за животно дјело и књижевно стваралаштво које представља допринос књижевности и култури уопште.

Данојлић је, након уручења награде, рекао да је Иво Андрић био мјера одговорности, за све који су се књижевношћу почели бавити половином 20. вијека.

"Андрић је био мјера у овом одговорном послу који много, много тражи, а никоме ништа унапријед не обећава", рекао је Данојлић.

Он је нагласио да је Иво Андрић био оличење Богом дане интелектуалне одговорности, моралног и духовног и животног искуства, нагомилаваног годинама од "Младе Босне" до друштвеног лома 1945. године.

"Опомињао нас је да је сваки тренутак земаљског живљења, колико важан, толико и пролазан. Рачун се полаже некоме или нечему што стоји високо изнад нас", поручио је Данојлић.

Он је нагласио да је Андрић стајао у сазвјежђу великих имена, потврђених у међуратном раздобљу и првим годинама послије Другог свјетског рата.

Данојлић је истакао да му је посебна част што је баш он одабран за ову велику награду.

Присутнима се обратио и Владимир Димитријевић, који је подсјетио на дјела Милована Данојлића.

Након уручења престижног признања уприличен је наступ хармоникаша Музичке школе "Корнелије Станковић" Угљевик-Бијељина.

У Андрићевом институту вечерас ће бити отворена изложба Државног архива Србије "Србија и Срби – трајање и памћење", чији су аутори Јелица Рељић, Александар Марковић и Мирослав Перишић.

На Византијском тргу у 20.00 часова биће откривен споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу, аутора Љубомира Лацковића.Оставите одговор