Кустурица: Градња Каменграда почиње за Видовдан

ВИШЕГРАД – Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је вечерас у Вишеграду да ће се "Каменград", који ће бити грађен по његовом идејном концепту, на локацији Ушће, поред моста Мехмед паше Соколовића у Вишеграду, простирати на 14.000 метара квадратних, односно 1,75 хектара, а у његовом саставу биће више од 50 камених кућа, црква, позориште, дућани, […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 18:57

ВИШЕГРАД – Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је вечерас у Вишеграду да ће се "Каменград", који ће бити грађен по његовом идејном концепту, на локацији Ушће, поред моста Мехмед паше Соколовића у Вишеграду, простирати на 14.000 метара квадратних, односно 1,75 хектара, а у његовом саставу биће више од 50 камених кућа, црква, позориште, дућани, механе, пијаца и марина за пловеће објекте.

"Све куће ћемо градити од најсавременијих грађевинских материјала, а облагаћемо их каменом са старих купљених и напуштених кућа по Херцеговини", рекао је Кустурица у изјави за Срну и Радио РС.

Он је потврдио да ће, након коначног завршетка пројекта, први радови почети на Видовдан ове године. Према његовом мишљењу, до краја грађевинске сезоне биће изграђена главна улица и двије зграде за смјештај локалне управе.

"Све ово ће се реализовати захваљујући свесрдној подршци предсједника Републике Српске Милорада Додика, мојој упорности да изградимо град од камена који ће помало личити на Требиње, Дубровник и Истанбул, али и начелника вишеградске општине Томислава Поповића који се залаже да се наше идеје остваре", нагласио је Кустурица.

Српски режисер је нагласио да ће изградњом Каменграда, Вишеград бити још љепши и "старији" град. "Овим пројектом покушаћемо да направимо један времеплов, да оживимо невидљиве ликове из дјела Иве Андрића, који и сад тумарају по нашим мислима и смјестимо их у простор по коме су, више од три вијека, тумарали и битисали", нагласио је Кустурица приликом обиласка локације на којој ће бити изграђен Каменград, који ће бити и сценографија за његов предстојећи филм "На Дрини ћуприја".

У разговору са челницима општине Вишеград, Кустурица је истакао да ће се у будућем граду од камена запослити најмање 150 људи и да ће то бити прави рај за љубитеље културе, умјетности, старина, а посебно омладине која ће у њему наћи свој кутак без цигарета, алкохола и других порока данашњице.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић рекао је да ће градња Каменграда почети поводом обиљежавања јубилеја 50 година од уручивања Нобелове награде књижевнику Иви Андрићу и да ће његовом изградњом град на Дрини и Рзаву постати културна престоница на ширем региону.

"Вишеград, поред Ћуприје на Дрини, манастира Добрун, Вишеградске бање и легендарног `ћире` добиће још једну туристичку дестинацију непроцјењиве вриједности", констатовао је Поповић.

У Вишеграду ће сутра у подне бити представљен пројекат Каменграда. Презентацији ће, осим Кустурице и општинског руководства, присуствовати и предсједник Репубике Српске Милорад Додик и премијер Александар Џомбић.Оставите одговор