Покушај државног удара у ДР Конгу, шест мртвих

Власти Демократске Републике Конго саопштиле су да је у тој афричкој држави изведен неуспео покушај државног удара, у којем је шест људи убијено. „Били смо свједоци покушаја државног удара. Наоружана група људи напала је у предсједничку палату. Заустављени су на првој барикади”, рекао је министар за информисање Ламберт Менде. Менде је изјавио да су се […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 19:02

Власти Демократске Републике Конго саопштиле су да је у тој афричкој држави изведен неуспео покушај државног удара, у којем је шест људи убијено.

„Били смо свједоци покушаја државног удара. Наоружана група људи напала је у предсједничку палату. Заустављени су на првој барикади”, рекао је министар за информисање Ламберт Менде.

Менде је изјавио да су се војници који чувају предсједника супротставили нападачима, неке од њих ухапсили, а шест особа је убијено, пренио је Ројтерс.

Он је рекао да је ситуација сада под контролом и да власти покушавају да идентификују особе које стоје иза инцидента.

Британска агенција наводи да, према једном неименованом извору из предсједништва, предсједник ДР Конга Јозеф Кабила није био у свом сједишту у тренутку напада, али је он сада тамо и безбједан је.

Кабила је дошао на власт када је његов отац убијен 2001. године. Предсједнички и парламентарни избори у ДР Конгу расписани су за новембар и то ће бити други избори од краја рата (1998-2003).

Парламент те афричке државе је 15. јануара усвојио Кабилин приједлог да предсједнички избори буду одржани само у једном кругу, што би онемогућило другог кандидата да уђе у трку за шефа државе ако у првом кругу ниједан од кандидата не освоји натполовичну већину.

Таквом измјеном, повећане су Кабилине шансе да освоји још један мандат и ако не би добио више од 50 одсто гласова бирача, имајући у виду разједињеност опозиције у ДР Конгу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *