Кубанци направили своју википедију

Кубанска влада лансирала је сопствену онлајн енциклопедију, по узору на популарну Википедију, како би презентовала своје виђење свијета и историје. Нови сајт је на шпанском језику, на адреси ecured.cu и већ га је посјетило више од 20.000 корисника. Ажурирања ће бити дозвољена уз одобрење администратора, мада није јасно ко контролише сајт. Основана 2001. године у […]

уторак, децембар 14, 2010 / 14:52

Кубанска влада лансирала је сопствену онлајн енциклопедију, по узору на популарну Википедију, како би презентовала своје виђење свијета и историје.

Нови сајт је на шпанском језику, на адреси ecured.cu и већ га је посјетило више од 20.000 корисника.

Ажурирања ће бити дозвољена уз одобрење администратора, мада није јасно ко контролише сајт.

Основана 2001. године у Америци, главном идеолошком супарнику Кубе, Википедија је вишејезичка онлајн енциклопедија слободног приступа.

Она допушта корисницима да допуне или измијене њене садржаје уз одређена ограничења која се односе на око 2.000 контроверзних чланака.

Има више од 3,5 милиона чланака на енглеском и 682.000 на шпанском, од којих поједини биљеже више од 78 милиона посјетилаца мјесечно.

Кубанска онлајн енциклопедија настала је да би "створила и ширила знања о свему и за све – од Кубе до читавог свијета", наводе креатори сајта.

"Њена филозофија је прикупљање и развој знања са демократским, непрофитним циљем, са деколонизаторске тачке гледишта."

Чланак о САД, на пример, описује ту државу као "царство модерног доба које је историјски силом преузело територију и природна богатства од других народа и ставило их у службу своје економије и монопола".

"Троши 25 одсто енергије произведене на Земљи и, упркос свом богатству, више од трећине становништва нема здравствено осигурање", пише у чланку.

Према Екјуреду, САД су одувек настојале да преузму контролу над Кубом, наводећи да амерички лидери "мераче" ово карписко острво као што се други диве лијепој воћки која ће пасти у њихове руке.

Дугогодишњи кубански лидер Фидел Кастро, којег је од 2008. године на челу државе замијенио његов брат Раул, описан је као вођа који "пише и учествује у сучељавању идеја на глобалном нивоу" и "утиче на важне и стратешке одлуке кубанске револуције".

Раул Кастро је, пак, представљен као "револуционарни борац, политички лидер, државник и војсковођа".Оставите одговор