Војаџер 1 на граници Сунчевог система

Космички брод "Војаџер", који је Америчка свемирска агенција (НАСА) лансирала у свемир прије 26 година, превалио је 17 милијарди километара од Земље и сада се налази недалеко од границе Сунчевог система. Од 2004. године, ова сонда, која је прешла веће растојање него било која васионска летјелица коју је човјек направио, тренутно претражује дио свемира у […]

уторак, децембар 14, 2010 / 14:40

Космички брод "Војаџер", који је Америчка свемирска агенција (НАСА) лансирала у свемир прије 26 година, превалио је 17 милијарди километара од Земље и сада се налази недалеко од границе Сунчевог система.

Од 2004. године, ова сонда, која је прешла веће растојање него било која васионска летјелица коју је човјек направио, тренутно претражује дио свемира у којем соларни вјетар – струја наелектрисаних честица коју избацује горња атмосфера Сунца брзином од 1,6 милиона километара на час – нагло успорава и губи се у ријетком слоју гаса у међузвјезданом пољу.

НАСА је јуче саопштила да последња очитавања показују да је просјечна брзина соларног вјетра на нули, што значи да се Војаџер 1 приближио самој ивици Сунчевог система, тзв. хелиопаузи, подручју у свемиру гдје престаје утицај Сунца.

Научници процјењују да ће космичком броду бити потребно још четири године да у потпуности напусти Сунчев систем и уђе у међузвјездани простор.

Лансиран 1977. године, космички брод на нуклеарни погон Војаџер 1 и његов близанац Војаџер 2 обишли су планете и наставили своје пропутовање у супротним правцима, први према сјеверу, а други према југу.

Напредујући брзином од око 60.000 километара на час, Војаџер 1 се тренутно налази на удаљености од 17,4 милијарди километара од Сунца.

Војаџер 2 путује нешто спорије, брзином од 56.000 километара на час и удаљен је 14,1 милијарди километара од Сунца.Оставите одговор