Крцко Орашчић постао расиста: Политички комесари Запада, контролишу слободу умјетничког изражавања

Берлински државни балет привремено је отказао балетску представу "Крцко орашчић", Петра Илича Чајковског, због наводно политички некоректних дијелова.

четвртак, новембар 25, 2021 / 00:18

"У оригиналној верзији балета двоје дјеце појављују се на сцени маскирано у тамну кожу. То се сада назива блекфејсинг…Исто је и са источњачким плесом у харему, гдје је тијело солисте, такође, покривено тамном шминком. Све су то ствари које сада не треба пуштати на сцену без објашњења", изјавила је умјетнички руководилац групе Кристиана Теобалд.

Она је навела да је "спорни" дио и кинески плес, током којег се плесачи крећу ситним брзим корацима, а који је, како је појаснила, оцијењен као демонстрација стереотипа о народу Кине.

Ипак, Теобалдова је против тако популарне на Западу "културе отказивања", преноси "Руска газета".

Према њеним ријечима, поставку балета "Крцко орашчић" не планирају да скину трајно, али треба да све подвргну новој процјени и изгледу.

"Крцко орашчић" који се приказивао у Берлину је реконструкција класичне поставке на либрето Маријуса Петипа, која је први пут одиграна у Маринском театру у Санкт Петербургу 1892. године.Оставите одговор