Сви могу да буду кандидати за предсједника Либије, осим Гадафијевог сина

Либијска изборна комисија саопштила је данас да Саиф Ал Ислам Гадафи, син некадашњег лидера Моамера Гадафија, не може да се кандидује на предстојећим изборима у децембру.

четвртак, 25 новембра, 2021 / 00:24

Гадафи је био један од 25 кандидата који су дисквалификовани и на ову одлуку комисије се може жалити. Око 98 Либијаца се регистровало као кандидати на изборима.

Војни тужилац је затражио од комисије да одбаци кандидатуру Гадафија пошто је 2015. године у одсуству проглашен кривим за ратне злочине због улоге у борбама које су избиле након свргавања његовог оца 2011. године.

Он негира кривицу.

Привремени премијер Абдулхамид Ал Дејба рекао је да се неће кандидовати за предсједника пошто је то био услов када је ступио на актуелну дужност.

У либијској јавности се наводи да други истакнути кандидат, Калифа Хафтар има америчко држављанство због чега не би могао да учествује на изборима. Велики број људи га оптужује за ратне злочине почињене током напада на Триполи 2019. године и 2020. године.

Хафтар негира оптужбе и тврди да нема америчко држављанство.

Представник УН за Либију Јан Кубиш рекао је Савјету безбједности УН да либијско правосуђе мора да донесе коначну одлуку о изборним регулативама и о томе који је кандидат погодан.