Крај житног споразума: Русија не игра више на своју штету

Русија је прошли пут пристала на своју штету, јер у разговору тада са губернатором Запорошке области са сједиштем у Мелитопољу, Јевгенијем Баљицким, он је отворено рекао да је против тог споразума, јер га сматра преваром као и Минске споразуме, али да даље неће коментарисати.

среда, јул 19, 2023 / 13:13

По његовим рјечима, такође и по ријечима министра пољопривреде Запорошке области, житарице које су извожене из Украјине на основу овог договора, уопште нијесу ишле онима којима су намијењене, него су западноевропски силоси пуни прошлогодишњег жита и сада траже овогодишње, рекао је наш Дани(ј)ел Симић, гостујући у програму Вести ТВ из Београда.

Седмицу дана прије дуго најављиване и у медијима рекламиране украјинске офанзиве у Запорошкој и Херсонској области, боравио сам на том подручју и тада је веће ишчекивање било хоће ли се споразум продужити. Тада је то, такође, био прекретнички датум, у смислу да ли ће Русија пристати или неће пристати на продужење Житног договора, односно несметаног извоза житарица из украјинских лука на Црном мору.

Продужење је било уступак Ердогану

По мом мишљењу, које сам износио и код вас у програм, а које се ево потврдило, јесте да је Русија играла на своју штету, како би у предсједничкој трци помогла Ердогана. Након што је исти тај Ердоган, на састанку са Зеленским прекршио договор са Русијом и пустио на слободу окорјеле ратне злочинце и екстремисте из батаљона Азов, који су се под условима да се не враћају у Украјину и нашли у посредничким рукама Турске, било је јасно да Житни договор овај пут неће издржати.

По мом мишљењу то је Ердоганов начин да остане сједити на двије столице, односно да се показује као партнер и НАТО и Русији. Након изјаве Путина да ће преко Камеруна и Централноафричке Републике достављати жито земљама Африке бесплатно, јасно је да овај договор о извозу жита неће имати своју будућност.

Након новог оштећења Кримског моста техником и уз помоћ НАТО, руски одговор адекватан би био да пресјече везе за интернет између САД и ЕУ, али Руси се не одлучују на ту врсту међународног тероризма, којим су уништени Сјеверни ток 1 и 2.

Размјена масовних напада дроновима и ракетама

Артиљерија и ракетне јединице ВСУ не престају са ударима по околини Белгорода и Курска, односно истоимених области, што је пут у даљу ескалацију сукоба, јер преношење рата на територију Русије ће додатно учврстити и ка ратној опцији као једином рјешењу окренути већину популације у земљи, која сада живи мирно.

Јуче је услиједио масовни удар по циљевима у Одеси и Николајеву, гдје су се највише примјењивали дронови самоубице Шахид-136, односно Герањ-2, како је руски назив; док су из Кијева узвратили до сада најмасовнијим ударом помоћу беспилотника на Крим.

Већ смо у Бугарској, Румунији, Пољској, а посебно у Мађарској, имали мјере власти које ограничавају или забрањују увоз украјинског жита.

Оружје које мијења све до сад је био Бајрактар, Хајмарс, Сијенка олује (британско-француска крстарећа ракета), па њемачки тенк Леопард 2, те најављивани Ф-16. Ако мене питате о оружју онда су то сасвим медијски неексплоатисане паметне бомбе ФАБ-250 и ФАБ-500, рекао је између осталог Симић уживо у програм Вести ТВ.Оставите одговор