Котор Варош: Одата почаст усташким жртвама

Парастосом, полагањем вијенаца и цвијећа и паљењем свијећа код спомен костурнице погинулих бораца НОР-а и жртава фашистичког терора на Рашче Брду код Котор Вароши данас је одата почаст жртвама усташког злочина из априла 1942. године.

недеља, септембар 4, 2011 / 19:12

На Рашче Брду усташе су 16. априла 1942. године извеле из затвора и поубијале девет чланова породица угледних домаћина Марка Тешића и остале заробљене сељаке и партизане.

Након тога, усташе су исте вечери у оближњем засеоку Бијелићи убиле цијелу породицу Тодора Бијелића, чак и неколико мјесеци стару бебу Цвијету, затим Тодора Тајића и његовог сина Митра са троје дјеце, Милку Којчиновић са петоро дјеце, те десеточлану породицу Лазара Гајића са петоро дјеце.

У тешком усташком злочину, какав се није памтио у тадашњем которварошком срезу, према подацима представника СУБНОР-а, страдала су 63 лица, од којих је 21 сахрањено у спомен костурницу на Рашче Брду.

Парастос за погинуле борце НОР-а и жртве фашистичког терора служио је јереј Дарко Ђурђевић, који је истакао да је ово свето мјесто освећено са крви невиних жртава, које не треба никада заборавити, јер су страдали само зато што су били Срби.

Присутнима се у име челиначке Борачке организације, која је била домаћин овогодишњег сусрета на Рашче Брду, обратио Дане Маглов, који је рекао да се злодјело у којем је страдало и 38 невиних жртава челиначког краја никада не смије заборавити и да треба трајно његовати сјећање на пале српске жртве у протеклим ратовима.

"Данашње окупљање говори да нисмо заборавили своје жртве, које су дале живот за слободу српског народа. У сарадњи са которварошком општином након завршене прве фазе биће настављена активност на уређењу овог спомен-обиљежја", изјавио је начелник општине Челинац Момчило Зељковић.

Помену су присуствовали чланови породица жртава, представници Савеза удружења бораца Котор Варош, Борачке организације Челинац, те челиначке и которварошке општине.Оставите одговор