Иран: Прва нуклеарка почела са радом

Прва иранска нуклеарка Бушер почела је да производи електричну енергију за потребе земље, јављају државни медији. Бушер ће обезбјеђивати националној електро мрежи 60 мегавата струје од укупно 1000 мегавата капацитета, рекли су званичници. Иранска Организација за атомску енергију саопштила је да је нуклеарка на југу земље повезана се електро мрежом од синоћ у 22.00 часа […]

недеља, септембар 4, 2011 / 19:59

Прва иранска нуклеарка Бушер почела је да производи електричну енергију за потребе земље, јављају државни медији.

Бушер ће обезбјеђивати националној електро мрежи 60 мегавата струје од укупно 1000 мегавата капацитета, рекли су званичници.

Иранска Организација за атомску енергију саопштила је да је нуклеарка на југу земље повезана се електро мрежом од синоћ у 22.00 часа по локалном времену.

Повезивање са мрежом провобитно је било заказано за крај прошле године.

Генераторска јединица мреже почела је са операцијама на нижем нивоу у мају, након чега су Израел и друге земље изразиле бојазан да би тај реактор могао помоћи Техерану да развије нуклеарно оружје.

Техеран тврди да њихове намјере апсолутно мирнодопске.

Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ саопштила је да је "веома забринута" да Иран тајно ради на компонентама за програм нуклеарног наоружања.

Изградња Бушера почела је 1970. године, али су радови прекинути 1979. након Исламске револуције, а обновљени су средином 90-тих када је Москва склопила са Техераном уговор вриједан милијарду долара о завршетку радова.

Иран је у фебруару морао да уклони гориво из реактора "због техничких разлога" у вријеме спекулација да је компјутерски вирус "стакснет" /Stuxnet/ одговоран за то.

САД и друге земље Запада годинама апелују на Русију да се окане тог пројекта, јер тиме помаже Ирану да изгради нуклеарно оружје. Међутим споразум којим се Техеран обавезује да враћа потрошено гориво у Русију ублажио је те бојазни.Оставите одговор