Италијански градић Филетино прогласио независност

Филетино, градић у централној Италији, прогласио је независност и почео да штампа своју валуту, јавља Би-Би-Си. Власти Филетина, око 100 километара источно од Рима, донијели су ову одлуку у знак протеста против владиних мјера штедње. Градић има свега 550 становника, а према новим прописима о смањењу административних трошкова мораће да се припоји сусједној општини Треви. […]

недеља, септембар 4, 2011 / 19:09

Филетино, градић у централној Италији, прогласио је независност и почео да штампа своју валуту, јавља Би-Би-Си.

Власти Филетина, око 100 километара источно од Рима, донијели су ову одлуку у знак протеста против владиних мјера штедње.

Градић има свега 550 становника, а према новим прописима о смањењу административних трошкова мораће да се припоји сусједној општини Треви.

На идеју о проглашењу независности дошао је градоначелник Филетина, Лука Селари, коме пријети губитак посла због кризе у еврозони.

Осмислио је нову валуту – Фјорито. Новчанице, које на полеђини имају отиснут Селаријев лик, већ су увелико у оптицају и могу се користити у локалним продавницама. Туристи који су нахрлили у овај, иначе миран градић, купују их као сувенир.

Селари каже да међу грађанима Филетина влада велики ентузијазам за независност нове кнежевине чији би примјер могли да слиједе и други мали градови широм Италије, незадовљни владином одлуком о укидању локалних администрација и прегруписавању општина.

Мјера је наишла на тако жесток отпор да многи предвиђају да ће влада Силвија Берлусконија морати да је повуче.

У међувремену, новопрокламована кнежевина Филетино, са својим грбом и вебсајтом, ужива међународну славу.

Стране телевизије, међу којима и руска, пожуриле су да сниме прилог о овом бунтовном градићу.

Уосталом, Италија је некада била састављена од кнежевина и грофовија, подсјећа градоначелник Филетина. А ако мали Сан Марино може да опстане, зашто не би могао и Филетино?



Оставите одговор