Косовска полиција код Грачанице малтретирала предсједника Удружења новинара Србије

Неидентификована група полицајаца са панцирима и оружјем је прексиноћ на кружном току у Преоцу, недалеко од Грачанице, од 23.30 до 23.45 малтретирала Живојина Ракочевића, професора, дугогодишњег новинара и предсједника Удружења новинара Србије, те Жарка Миленковића, професора и пјесника, уредника књижевних програма Дома културе "Грачаница”, преноси Радио КиМ.

субота, мај 13, 2023 / 13:32

Ракочевић и Миленковић су заустављени на кружном току у Преоцу у улици Борка Филиповића од стране наоружаних полицајаца. Том приликом је њихово возило упало у велику рупу која се налази на крају пута. Причињена је мања материјална штета.

"Видевши шта је урадио, полицајац је почео да виче на албанском језику, да се понаша врло агресивно и буде врло непријатан. На љубазно питање да ли има неког ко говори српски језик, он је одговорио новим бесом и агресијом, извео нас напоље и кренуо у претрес аутомобила. На ново питање зашто то раде и да ли можемо да добијемо њихов полицијски број, одговорили су врло непријатним, детаљним претресом, прислањањем на кола, ударањем по ногама”, навели су Ракочевић и Миленковић у писму Полицијском инспекаторату Косова поводом овог случаја.

Истакли су: "овде плаћамо таксе и порезе, па тако плаћамо и ове полицајце који дискриминишу, понижавају и врше репресију”. Ипак, додали су и да "не траже никакве казне за њих, јер они кажњавају европске норме и законе”.

"Тражимо да их пронађете и да, ако је то могуће, зауставите репресију, отворите неку врсту дијалога и спречите да огроман број људи буде дискриминисан, понижен и да живи у страху. Резултат оваквог понашања је затварање у енклаве и губљење наде у било какав демократски напредак. Све ово изазива дубоко неповерење и у потпуној је супротности са кампањама и промоцијама да сви грађани имају поверења у Косовску полицију и да она може да их заштити”, поручили су Ракочевић и Миленковић.

На своје писмо нису добили никакав одговор.

Они су истовремено о немилом догађају известили и шефа ОЕБС-а на Косову Мајкла Давенпорта, те амбасадоре САД и Немачке – Џефрија Ховенијера и Јерна Родеа, а упутили су им и неколико питања:

– Да ли је употреба српског језика окидач за насиље униформисаних припадника полиције и да ли је српски језик избачен из службене употребе?

– Да ли полицајци без идентификационих бројева, по своме нахођењу, могу вршити агресију над грађанима и свима који им из неког разлога буду сумњиви или им се не допадају, користе српски језик или траже да се поштује закон?

– Да ли полицајци приликом заустављања возила, ако то чине на небезбедном месту, смеју да проузрокују штету на приватној имовини?

– Има ли икакве шансе да се на Косову поштује минимум закона, а да етничка припадност буде у другом плану?

Како Радио Ким сазнаје, на своја питања нису добили одговор ни од међународних дипломата.Оставите одговор