Контра еволуција – у Нову са Горилама!

Хах, овај двосмислени наслов је сасвим сигурно теза коју не треба неозбиљно схватати. Пише: Данијел Дакић Никако неозбиљно! Поготово обзиром да се упозорења, како домаћих тако и страних економских аналитичара, крећу у оном смјеру у којем би најбезболније било да се у Новој 2011. сведемо на основне физиолошке потребе (баш као што су то чинили […]

четвртак, децембар 30, 2010 / 17:18

Хах, овај двосмислени наслов је сасвим сигурно теза коју не треба неозбиљно схватати.

Пише: Данијел Дакић

Никако неозбиљно! Поготово обзиром да се упозорења, како домаћих тако и страних економских аналитичара, крећу у оном смјеру у којем би најбезболније било да се у Новој 2011. сведемо на основне физиолошке потребе (баш као што су то чинили наши ‘даљи рођаци’: шимпанзе, гориле, орангутани…).

Како ће се кретати животни стандард у РС и ФБиХ у 2011. години, остаје да се види. Међутим, кад је музика у питању, како за сада ствари стоје, рађе ћемо се окретати ка страним извођачима, него ка домаћим. Један од разлога је свакако квалитет, а други, рецимо, континуитет – јер се ‘овдје’ квалитетни албуми готово више и не издају.

Нова 2011. са "Горилама", односно бендом фронтмена легендарних Блуроваца Дејмона Алберна, ‘Гориласима’, може да утјеши оне који су вјерни пароли: ‘како ти започне нова година – таква ће да буде до самог краја’, јер су мајмунска посла у Новој, бар према горе наведеним прогнозама, неминовна!

Ипак, ако се оваква конбинација модерне поп музике буде задржала као тренд, бар ћемо уживати у издањима која долазе, јер нови албум Гориласа доноси тотално нови звук (надајмо се и који ће бити својеврсни узор другим бендовима сличног размишљања), а који претендује да са свјетских топ листа, бар на кратко, помјери већ раније помињане Гоге и Ријане…

Албум Пад је у доброј мјери снимљен на бендовој посљедњој турнеји и доноси нових петнаест пјесама, које се могу дјелимично одслушати на званичној интернет страници бенда, док ће издање и званично бити представљено јавности у почетку наредне године.

Испуњено је добро познатим, помало манијачним електронским семпловима уз чврсте бас линије и наравно, специфичим начином пјевања Дејмона и ово издање Гориласа остаје вјерно овом и не тако новом, али и даље чудном и још увијек у потпуности непризнатом музичком жанру, који је у суштини спој поп и електронске музике уз слоубит концепт.

На новом Гориласу скренуо бих пажњу на неколико нумера као што су: Револвинг Дорс, ХилиБили Мен или Џоплин спајдерс, јер су у овим пјесмам укомпоноване и идеје и поруке бенда, који је познат по својим активностима за бољим свијетом. Треба рећи да су остале пјесме на овом издању заправо пренос размишљања, осјећаја, атмосфере са минуле турнеје па су отуда и називи појединих градова у којима су Горилас наступили уврштени у наслове пјесама ( хах, можда је и то прилика да бар на моменат, наравно фантазијом, осјетимо дух мјеста као што су Аризона, Калифорниа, Детроит, Финикс, Сијетл… ).

Уз мало маште и издизања изнад физиолошких потреба, сигуран сам да ћете уживати у овом, новом путовању састава Горилас… па… уз срећну Нову, желим Вам и срећан пут!!! 😉Оставите одговор

Контра еволуција – у Нову са Горилама!

Хах, овај двосмислени наслов је сасвим сигурно теза коју не треба неозбиљно схватати.

четвртак, децембар 30, 2010 / 11:26

Хах, овај двосмислени наслов је сасвим сигурно теза коју не треба неозбиљно схватати. Continue reading "Контра еволуција – у Нову са Горилама!"Оставите одговор