dysko

Колико пара, толико и културе у 2011.

Сад је већ и смијешно да сваке године слушам исту, а ове године и гору причу о томе како нема довољно новца за културу у буџету. Ове године је разлог свјетска финансијска криза, мада ми није јасно који је то разлог био 2009., 2008., 2007…. Далеко смо ми од србијанског буџета за културу који износи […]

четвртак, јануар 6, 2011 / 13:22

Сад је већ и смијешно да сваке године слушам исту, а ове године и гору причу о томе како нема довољно новца за културу у буџету.

Ове године је разлог свјетска финансијска криза, мада ми није јасно који је то разлог био 2009., 2008., 2007…. Далеко смо ми од србијанског буџета за културу који износи "огромних" 1%, а још даље од схватања o култури као покретачу и значајном фактору развоја.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је буџет РС-а за 2011. годину од 1,6 милијарди КМ, а од тога за културу је отишло још мање него прошле године. Поготово сада оних србијанских 1% изгледа као бајка.

Маштајући тако настављам да се ужасавам равнодушности појединаца на функцијама и шупље приче да култура треба да сачека нека боља времена.

Питам се која боља времена? Они изгледа не схватају опасност присвајања, а на крају и плаћања туђе културе. За примјер, Црна Гора ће ове године издвојити 18,4 милиона евра, Србија највише до сада,чак 190 милиона динара више него у 2010. Изгледа да је свуда присутан тренд повећања буџета за културу осим код нас, али то потрвђује тезу да смо ми ипак на неки необјашњив начин посебни.

Република Српска нема новца као Србија, али га треба трошити са дупло више опреза и наравно на квалитетан програм. Овдје не мислим на одржавање хиљаде квадрата неискориштеног празног простора, плате за запослене који се годинама не појављују на послу, безброј фестивала који немају ништа оригинално, сеоске прославе, зборове, свечане академије и остала обиљежавања, јер то црпи огромна средства из ионако премалог буџета.

Сигурно се питате шта онда раде одговорни за културу и зашто не траже повећање ставке "култура" у буџету. За који и чији се буџет боре? Ко треба да се бори? Ми? Па ми смо се до сада и борили! Ургенције на Закон о играма на срећу усвојен је на иницијативу невладиног секотра у циљу расподјеле прикупљеног новца потенцијалним корисницима међу којима су и "културњаци".

Да није било тога данас Министарство просвјете и културе не би имало у свом буџету ставку за расписани конкурс за расподијелу прихода од игара на срећу. А права срећа је да је БиХ потписала Меморандум о разумијевању са Европском комисијом о приступању БиХ програму "Култура" и да ћемо имати прилику да у наредне три године равноправно са осталим земљама чланицама из Европе аплицирамо за средства из овог фонда.

А износ није нимало занемарив, чак 400 милиона Евра за културу! Важно је истаћи да је БиХ од свих програма ЕУ до сада приступила једино програму ЕУ за науку и истраживање, а сада и програму Култура. То је позитивно оцијењено у Извјештају Европске комисије о напретку БиХ у 2010. години. Браво ми! Вјерујем да је ова вијест посебно обрадовала одговорне, јер ће имати још један разлог да кажу како ЕУ има новца за културу, а култура у РС нек сачека боља времена.

Будући да ми немамо времена колико и они, спремите се на писање пројеката, култура је у нашим рукама! Нећемо пристати да одређени неуки људи и њихови интереси буду и даље главни чиниоци у формирању и обликовању нашег култруног живота.

Да, нашег културног живота!?Оставите одговор