Ко о чему: Месић о рату и Додику

ЗАГРЕБ – Бивши председник Хрватске Стјепан Месић оцијенио је да политичко савезништво челника ХДЗ БиХ, Драгана Човића, и предсједника СНСД , Милорада Додика, „представља наставак ратне политике, какву су водили радикални елементи и на хрватској и на српској страни“. "За вријеме прошлог рата, то је већ свима јасно, радикали с једне и друге стране су […]

четвртак, јануар 6, 2011 / 13:47

ЗАГРЕБ – Бивши председник Хрватске Стјепан Месић оцијенио је да политичко савезништво челника ХДЗ БиХ, Драгана Човића, и предсједника СНСД , Милорада Додика, „представља наставак ратне политике, какву су водили радикални елементи и на хрватској и на српској страни“.

"За вријеме прошлог рата, то је већ свима јасно, радикали с једне и друге стране су међусобно сарађивали. Наравно да се то наставило и да се наставља", рекао је Месић за сарајевску штампу, коментаришући сарадњу Човића и Додика при формирању нове власти у БиХ.

Месић сматра да Човићево приближавање Додику нема никакве везе с интересом за БиХ, као државом, него је само одраз пуког порива за влашћу.

"Човића не занимају Хрвати у БиХ. Њега занима да он буде на челу, макар ентитет био од 5.000 људи. Само је важно да он буде на челу и да буде у власти", изјавио је Месић, уз оцјену да се Човић и Додик слажу једино у томе, што обојицу занима само власт.

Месић је истакао да истински интерес Хрвата у БиХ може бити само стварна равноправност на читавом подручју исте.

"То је могуће само уколико се Хрвати и Бошњаци врате у Републику Српску, а тај ентитет обезбједи средства за њихов повратак. Уз услов да се и Срби врате у Федерацију БиХ, држава би профункционисала", сматра Месић.

Он је закључио да нема никаквих изгледа да се референдумом РС осамостали и да ће та прича бити коначно завршена када Додик оде са политичке позорнице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *