Колико је велики Брунелески?

Пропорционални систем касног средњег вијека у базилици Сан Лоренцо у Фиренци Пише: Валентина Балабан Базилика Сан Лоренцо како је рекао Патрик Нутгенс је најпознатија по тачности својих пропорција које су само дио њене величине, љепоте, склада и перспективног доживљаја. Метју А. Коен у својим студијама поново оживљава питање архитектонских пропорција базилике, које су се кроз […]

субота, октобар 1, 2011 / 11:32

Пропорционални систем касног средњег вијека у базилици Сан Лоренцо у Фиренци

Пише: Валентина Балабан

Базилика Сан Лоренцо како је рекао Патрик Нутгенс је најпознатија по тачности својих пропорција које су само дио њене величине, љепоте, склада и перспективног доживљаја.

Метју А. Коен у својим студијама поново оживљава питање архитектонских пропорција базилике, које су се кроз историју архитектуре различито тумачиле.

Његов осврт на проблематку пропорција базилике састоји се из два дијела. Први дио се базира на одређивању пропорција бродских аркада геометријском, нумеролошком и аритметичком методом. Други дио студије проучава пропорције грађевине у цјелини.

Бродске аркаде проучаване су са три аспекта мјерења: из центра, слободно и од базе до базе стуба. Примјењујући мјерење од базе до базе дошао је до математичке пропорције 1/√2. Идући математичком методом дошло се до графичког приказа пропорција између база и највиших тачака капитела стубова, названог „дуал диагон”.

Овај геометријски, правоугаони приказ √2 примјењиван је на многим ранијим готичким грађевинама и постојао је и прије самог Брунелескија. На основу геометријске анализе доказано је да се ипак ради о прецизно осмишљеним растојањима, а не о случајности. Како се геометрија изражава бројем а тиме и архитектура, Метју А. Коен је спровео нумеролошку анализу пропорција базилике. Овом анализом бројева дошло се до прогресије која је проучавана још у античком добу.

Пирамидални однос добијених бројева такође је ирационалан број који потврђује истинитост геометријке методе. Аритметичком методом којом се однос разломака може изразити односом цијелих бројева дошло се до закључка да је пропорција бродских аркада базилике рађена и по формули Теона из Смирне која се изражава односом стране и дијагонале квадрата 1×1, гдје је дијагонала једнака √2. Аритметика такође подржава геометријску и нумеролошку теорију о пропорији базилике Сан Лорензо.

Посматрају базилику у цјелини, математички постулат дефинисен 1/√2 појављује се у односу ширине трансепта и дужине главног брода, као и у односу ширине брода и висине стубова.

Базилика Сан Лоренцо се приписује ремек дјелу Брунелескија али тајна њених пропорција лежи у имену и дјелу његовог претходника Матеа Долфинија који је детерминисао цјелокупни пропорционални систем на овом ренесансном достигнућу.Оставите одговор