Још једна тужба против МПРИ

Удружења Срба избјеглих из западнокрајишких општина у БиХ припремају тужбу са одштетним захтјевом од око пет милијарди долара против америчке фирме "Милитари профешнал ресорчес инкорпорејд" /Military Profesional Resources incorporated/ /МПРИ/ због њеног учешћа у удруженом злочиначком подухвату и смишљеном прогону више од 100 000 Срба у вријеме хрватско-бошњачке офанзиве на западнокрајишке општине Републике Српске /РС/ […]

субота, октобар 1, 2011 / 11:12

Удружења Срба избјеглих из западнокрајишких општина у БиХ припремају тужбу са одштетним захтјевом од око пет милијарди долара против америчке фирме "Милитари профешнал ресорчес инкорпорејд" /Military Profesional Resources incorporated/ /МПРИ/ због њеног учешћа у удруженом злочиначком подухвату и смишљеном прогону више од 100 000 Срба у вријеме хрватско-бошњачке офанзиве на западнокрајишке општине Републике Српске /РС/ под називом "Маестрал", која је почела 8. септембра 1995. године.

Пошто је Федерални суд у Чикагу прије петнаестак дана прихватио тужбу Срба протјераних из Хрватске, који су од МПРИ затражили одштету од 10 милијарди долара због учествовања у геноциду и прогону 200 000 Срба из некадашње Републике Српске Крајине, "Прес" сазнаје да ће скоро идентичан поступак пред америчким правосуђем покренути и бројна удружења Срба из БиХ, које су 1995. са својих огњишта протјерале хрватске и бошњачке војне снаге.

Предсједника Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избјеглица у РС Војислав Милишић рекао је да је одлука о подношењу тужбе против фирме за коју постоје бројни докази да је директно учествовала у обуци и наоружавању хрватске војске која је у љето 1995. прво протјерала Србе из Републике Српске Крајине, а затим заједно са бошњачким снагама учествовала и у етничком чишћењу српског становништва из 13 западнокрајишких општина у БиХ, донијета уз сагласност скоро свих невладиних организација из РС које окупљају жртве посљедњег рата.

Аналогно тужбеном захтјеву крајишких Срба, који од МПРИ траже да им се исплати 10 милијарди долара, због учествовања у протјеривању 200 000 људи, уништавању њихове имовине и убистава најмање 2 000 цивила, Милишић је рекао да би тужбени захтјев Срба избјеглих у "Маестралу" могао да износи пет милијарди долара.

Према званичним подацима, током акције "Маестрала" погинуло је 859 српских цивила и војника, док је више од 100 000 људи било приморано да напусти свој дом.Оставите одговор