Колико је отишло за САД: Српска отпремила 400 тона јабука у Русију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић изјавио је у Градишци да је на тржиште Русије из Републике Српске већ отпремљено 400 тона јабука раних сорти.

четвртак, август 9, 2018 / 11:31

Након састанка са регистрованим извозницима воћа и поврћа за Руску Федерацију, Шаровић је рекао новинарима да овај сектор има потенцијал да извоз у Русију буде 100 милиона КМ, истичући јабуку као кључну културу.

Он је истакао да се морају поштовати све предвиђене процедуре да би се задржало тржиште Русије.

"Воћари су изнијели захјеве, посебно када је у питању документација и њено поједностављење и рекао сам да све можемо да се договоримо, али да то не смије да иде на уштрб сигурности и обезбјеђења да у Руску Федерацију иде само јабука која је произведена у БиХ", нагласио је Шаровић.

Према његовим ријечима, потребно је показати одлучност према онима који врше манипулације и злоупотребе и доводе у питање егзистенцију више хиљада породица у БиХ и који пријете уништењу једног од најпродуктивнијих пољопривредних сектора у земљи.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић истакао је значај извоза у Русију, посебно јер ове године имају рекордну производњу јабуке, шљиве и крушке.

Воћари су указали на чињеницу да сертификат из Спољнотрговинске коморе БиХ, који им је неопходан за извоз, чекају око три дана, што им ствара велике трошкове.

Три минуте касније на Срни…

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да је Влада Српске снажним подстицањем воћарства подигла производњу на 102.000 тона, са укупном вриједношћу од 178 милиона КМ у периоду од 2013. до 2017. године и воћаре разним подстицајним мјерама припремила да могу извозити своје производе, баш као и у случају мљекара.

Реагујући на изјаву министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића уочи данашњег састанка са извозницима воћа, који је заслуге за поновни извоз у Русију приписао ангажману Министарства на чијем је челу, из Министарства пољопривреде поручују Шаровићу да би морао знати и да БиХ не би имала никакву проходност производа према Русији да предсједник Републике Српске Милорад Додик није обезбиједио управо те извозне канале, преко Републике Српске.

"Зато нико нема право, а посебно не Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, да себи приписује заслуге за извоз воћа у Русију, када бројке говоре да извоз воћа из Републике Српске има континуиран раст, те да је у 2017. години он био за 52 одсто већи у односу на петогодишњи просјек", наглашавају из Министарства пољопривреде.

У саопштењу се истиче да је Влада Српске у посљедњих неколико година инвестирала знатна средства у воћарском сектору, па је тако само у периоду од 2013. до 2017. године уложено око 22 милиона КМ или просјечно годишње око пет милиона КМ, с циљем да се побољша домаћа понуда и обезбиједи извоз.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске поручују да би заједничке институције БиХ, у овом случају Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, требало више да се баве уређењем спољнотрговинског пословања, које постаје лимитирајући фактор за многе привредне субјекте, а посебно аграрни сектор.Оставите одговор