Кочићев збор 2022: Почео у Чубурском парку, завршава у Стричићима

Овогодишњи "Кочићев збор" почиње данас у Бањој Луци, гдје ће првог дана манифестације бити уручена књижевна награда "Змијањче", док је завршног, у недјељу, 28. августа, у пишчевим родним Стричићима планирана свечана академија и уручење Кочићеве награде.

петак, август 26, 2022 / 07:53

Манифестација ће свечано бити отворена у Парку Петар Кочић, када ће бити положени вијенци на споменик великом књижевнику и народном трибуну.

Након тога биће уручена награда "Змијањче" за младе писце из свих основних школа у Републици Српској, а овогодишња добитница је Марија Трубић, ученица осмог разреда Основне школе "Петар Кочић" из Ситнице, општина Рибник, за пјесму "Идеш ли, роде".

Потом ће бити одржано вече сатире, када ће на љетној позорници тврђаве Кастел наступити домаћи књижевниици који ће представити своју сатиру у Кочићевом духу, а затим и Бранко Ђурић Ђуро са стендап комедијом.

Наредна два дана, у суботу и недјељу, 57. "Кочићев збор" ће се одржавати на Мањачи, гдје ће град имати свој аутентични шатор, односно збориште "Код Јаблана".

Субота је замишљена као дан за породицу, када ће бити организована радионица змијањског веза и модна ревија, а биће и дијељене књиге присутнима, те одржано дружење са књижевницима, као и радионица кувања.

У порти манастира Гомионица биће одржан књижевни час, те положено цвијеће на спомен-плочу оцу Герасиму, а исти дан у Банском двору у Бањалуци биће одржано књижевно вече.

Тог дана на зборишту у Стричићима биће одржан први дио бодљавине бакова за награду "Јаблан".

Завршног трећег дана, у недјељу у Стричићима ће бити одржана свечана академија, уз богат културно-умјетнички програм и уручење Кочићеве награде, а овогдишњи лауреат је књижевник Анђелко Анушић.

Претходно ће у недјељу, на празник Велика Госпојина, од 9.00 часова бити служена света литургија, у 12.00 часова положени вијенци и одржана свечана литија.

Посљедњег дана манифестације биће организоване спортске игре. На зборишту ће бити организовано надметање у народним вјештинама и спортовима, а планиран је и други дио бодљавине бакова и уручење награде "Јаблан".

Град Бањалука ће у суботу и недјељу организовати бесплатан превоз за све који желе да буду дио "Кочићевог збора".

Савјетник градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац рекла је да је циљ манифестације да Кочићев живот и дјела приближи свим генерацијама.

Пред почетак овогодишњег "Кочићевог збора" у сриједу су у Београду у Алеји великана положени вијенци на гроб Петра Кочића и код његовог споменика у Чубурском парку, те одржано књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији" на којем су књижевници из Републике Српске и Србије говорили своје стихове о великом књижевнику.Оставите одговор