Ко добија највеће награде за освајање медаља на Олимпијским играма?

Вест да је Хилден Дијаз, освајачица прве олимпијске медаље за Филипине, за свој резултат награђена са 600.000 долара, некретнином и бесплатним авионским летовима до краја живота, подстакла је новинаре ЦНБЦ да истраже колико се заправо награђују олимпијци.

четвртак, август 5, 2021 / 09:52

Прије изношења неких вртоглавих бројки, битно је истаћи да Међународни олимпијски комитет не исплаћује новчане награде освајачима медаља, те да они углавном бивају награђени од стране својих држава, што је био случај и са поменутом филипинском дизачицом тегова.

У свакој земљи која учествује на ОИ постоје специфична правила о томе шта се и на који начин бодује приликом такмичења. Највеће награде добијају они који су успјели да се попну на постоље за доделу медаља. Занимљиво је да најбогатије земље не награђују толико великодушно своје успјешне спортисте као што то чине оне мање развијене.

То се најбоље види на примјеру 12 земаља које је ЦНБЦ анализирао. Сингапур за златну медаљу својим спортистима даје чак 737.000 долара, Казахстан 250.000, Малезија 236.000, Италија 213.000, Филипини 200.000, а слиједе их Мађарска, Бразил, Јапан и тек на деветом мјесту САД, која својим спортистима исплаћује 37.500 долара по освајању првог мјеста. За друге медеље примају се значајно нижи износи.

Међутим, могуће је зарадити и много више у зависности од тога да ли спортисти имају других награда и бенефиција. Олимпијци из богатијих земаља на примјер примају и стипендије и грантове од разних спортских асоцијација.

А када се појаве на ОИ и освоје неку медаљу, односно када њихово лице почне да краси насловне странице медија, могућности за зараду су још веће, посебно од спонзорстава и рекламирања спортске опреме.Оставите одговор