Нова правила игре: Трговина биткоинима регистроваће се као клађење, надзирати и опорезивати

Компаније које за клијенте управљају криптовалутама мораће да региструју име клијента, адресу, годину рођења и број рачуна.

четвртак, 5 августа, 2021 / 09:55

ЕУ и Сједињене Државе истовремено али на различите начине крећу с постављањем правила игре на тржишту криптовалута.

Већ се дуго прича како треба регулисати улогу и начин трговања криптовалутама, али сада регулатори излазе с првим информацијама о томе како би та регулатива могла да изгледа.

Тржиште криптовалута лоше је реаговало на информације из ЕУ и САД, пише Јутарњи лист.

Европска комисија инсистираће на томе да се власништво над криптовалутама мора утврдити и пратити.

Комисија жели да постави правила према којој ће компаније које управљају виртуелном имовином доћи под надзор тијела која се баве спречавањем прања новца те ће им бити прописан минимални ниво транспарентности код трансфера криптоимовине.

Компаније које за клијенте управљају криптовалутама мораће да се региструју у име клијента, адресу, годину рођења и број рачуна, што значи да анонимни новчаници с криптовалутама неће бити допуштени.

Процјењује се да ће за примјену таквог регулаторног решења бити потребно око двије године.

"Ако знамо како су трансфери виртуелне имовине на сличан начин изложени ризику прања новца или финансирања тероризма као и други дигитални облици преноса средстава, логично је користити исте легислативне инструменте како би адресирали проблем”, поручују из Комисије.

С друге стране океана шефица америчког Трезора Џен Јелен најавила је брзу акцију америчке владе у постављању регулације за стаблецоине.

Стаблецоини су брзорастућа врста дигиталних валута које су везане уз неку другу валуту, као што је амерички долар.

Због те карактеристике стаблецоина у Сједињеним Државама процењују како он може да има корисну улогу као средство плаћања, али се морају поставити рјешења која ће штити кориснике стаблецоина и финансијски систем.

Боб Симан, предузетник у хајтеку и аутор књиге "Биткоин: Нелиценцирано клађење” коментарисао је како је питање времена кад ће владе почети да користите постојећи законски оквир да се боре против "биткоин Понзи шеме”.

Понзијева шема познати је облик преваре који се понављао током историје: мали број почетних "улагача” навлачи нове наивне "инвеститоре”, а цијене као и укупни износ уложеног новца расте, све док не понестане нових наиваца те долази до урушавања шеме у којој највећи дио наивних губи све или већи дио тога што су уложили у Понзијеву пирамиду.

Постоји теорија према којем је биткоин највећа глобална Понзијева шема у историји.

Боб Симан вјерује како ће владе за трговину валутама попут биткоина наметнути иста правила лиценцирања као она која регулишу клађење.

Циљ те регулаторне акције биће, између осталог, надзор владе над сваком трансакцијом биткоином уз убирање пореза као да се радило о опклади.

У случају да владе крену тим смјером, може се претпоставити како ће низ криптовалута престати да буде атрактивна имовина за шпекулативна односно врло ризична улагања која се стварно у својој суштини не разликују пуно од клађења.

Чак и ако законодавци не почну да третирају тржишта криптовалута као кладионице, за очекивати је да ће им у року неколико година наметнути строги надзор и правила пословања.

Један од разлога за то је чињеница да тренутно 95 централних банака размишља о увођењу дигиталне валуте, а нема нити једног националног монетарног система који жели да препустити емисију новца нерегулисаном тржишту јер емисија новца, па макар и дигиталног, једна је од карактеристика суверености, пише Јутарњи лист.