Контроверзно истраживање тврди: Руси би Волгоград преименовали у Стаљинград, опет

Истраживање, које је наручила политичка партија лијевог центра Праведна Русија, чији су резултати објављени прошле недеље, показало је да се 68 одсто Руса залаже за повратак имена који је овај град носио од 1925. до 1961. године, а само 28 одсто жели да остане тренутни назив Волгоград.

четвртак, 5 августа, 2021 / 09:43

Занимљиво је да је у самом Волгограду анкета открила да локално становништво у нешто мањем проценту подржава промену имена у Стаљинград (48%).

Више од 300 година, до 1925. године, град сада познат као Волгоград звао се Царицин (Царицын). После револуционарних промјена у Русији, у част совјетског лидера Јосифа Стаљина, преименован је у Стаљинград.Царицин првом половином 17. векаЦарицин првом половином 17. вијека

Иначе овај град је остао у колективном памћењу свијетa прије свега по пресудним догађајима из Другог светског рата и крваве битке за Стаљинград, у којој је погинуло приближно два милиона људи. Осам година после Стаљинове смрти, 1961. године, Никита Хрушчов доноси одлуку да се град преименује у Волгоград, по ријеци Волги на којој лежи.

Генерални директор агенције за истраживање јавног мњења ВИЦИОМ, Валери Федоров, тврди да је ово истраживање најобичнија популистичка манипулација за повећање рејтинга странке уочи избора. Последњи пут када је његова агенција радила истраживање на ову тему 2005. године, само 23,4 одсто испитаних је изјавило да подржава враћање старог имена.

Што је још занимљивије, странка се нашла и на удару Комунистичке партије Руске Федерације, која је оптужила Праведну Русију за крађу једног од њених главних приједлога.

У интервјуу за московски дневнику Комерсант, секретар Комунистичке партије Сергеј Обухов оптужио је десничарске снаге да користе идеје његове партије како би одвукле бираче. На 70. годишњицу битке за Стаљинград, 2013. године Комунистичка партија је прикупила више од 100.000 потписа у корист преименовања.

Истини за вољу, повратак на Стаљинград прва је покренула крајње десничарска група коју је предводио Владимир Жириновски који је лично подржао ту идеју.

Потпредсједник странке Праведна Русија Захар Прилепин открио је да странка планира да званично предложи преименовање Волгограда у националном парламенту одмах по окончању избора. Према Прилепину, Русији је потребан симболични повратак неких најважнијих иконичких концепата из совјетске ере.