Кнопс: Желимо помоћи БиХ у рјешавању проблема

Делегација Комисије за европске послове холандског Парламента борави у посјети БиХ да би се, након што је Европска комисија објавила извјештај о напретку, могла информисати о проблемима ове земље и пружити помоћ у њиховом рјешавању, изјавио је шеф делегације холандских парламентараца Рејмонд Кнопс. Кнопс је, након сусрета са Заједничком комисијом за европске интеграције Парламентарне скупштине […]

четвртак, октобар 20, 2011 / 08:07

Делегација Комисије за европске послове холандског Парламента борави у посјети БиХ да би се, након што је Европска комисија објавила извјештај о напретку, могла информисати о проблемима ове земље и пружити помоћ у њиховом рјешавању, изјавио је шеф делегације холандских парламентараца Рејмонд Кнопс.

Кнопс је, након сусрета са Заједничком комисијом за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, изразио задовољство што је са парламентарцима БиХ имао прилику да отворено разговара о проблемима које БиХ има на путу ка ЕУ.

"Чланови делегације желе да се упознају са ставовима парламентараца у БиХ и да из прве руке види шта се дешава у овој земљи, јер је извјештај о напретку, објављен прије неколико дана, показао да су неопходна одређена побољшања у смислу усвајања европских стандарда", рекао је Кнопс.

Шеф делегације холандских парламентараца истакао је да жели да охрабри власти у БиХ да преузму одговорност и омогуће улазак земље у ЕУ у будућности.

Кнопс је најавио да ће делегација сутра боравити у посјетити Сребреници.

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Халид Гењац рекао је да су чланови Комисије Парламента Холандије дошли у посјету БиХ у вријеме када је објављен извјештај о напретку и да желе у амбијенту пријатељске сарадње, што је и карактеристика односа двије земље, сазнати више о процесу европских интеграција и о провођењу пресуде Суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци".

Он је нагласио да су холандски гости веома заинтересовани да чују ставове о промјенама Устава БиХ и функционисању институција.

"Сматрам да ћемо бити у прилици да представимо резулате у смислу провођења пресуде `Сејдић и Финци`, јер је формирана парламентарна група са веома озбиљним амбицијама, а и закон о државној помоћи би ових дана требало да доживи своје парламентарно рјешење", рекао је Гењац.

Он је напоменуо да би са та два исупњена услова биле створиле претпоставке за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању те подношење апликације за чланство БиХ у ЕУ.

Делегацију Комисије за европске послове холандског Парламента предводи Рејмонд Кнопс, а чине је Луис Бонтес, Хенк Ормел, Хари ван Бомел и Метин Целик.Оставите одговор