САД: Додик наставља посјету након разговора са Рикером

Предсједник Републике Српске Милорад Додик наставља вишедневну посјету Вашингтону током које, како је најавио, жели да представницима америчке администрације предочи ставове Српске и додатно појасни позиције у БиХ. Додик је јуче у Вашингтону током сусрета са замјеником помоћника државног секретара САД Филипом Рикером рекао да је Република Српска посвећена очувању мира, стабилности и Дејтонског мировног […]

четвртак, октобар 20, 2011 / 08:13

Предсједник Републике Српске Милорад Додик наставља вишедневну посјету Вашингтону током које, како је најавио, жели да представницима америчке администрације предочи ставове Српске и додатно појасни позиције у БиХ.

Додик је јуче у Вашингтону током сусрета са замјеником помоћника државног секретара САД Филипом Рикером рекао да је Република Српска посвећена очувању мира, стабилности и Дејтонског мировног споразума и да је опредијељена за европске интергације, које не угрожавају њен статус и овлашћења.

Предсједник РС упознао је помоћника државног секретара САД о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и ставовима њених представника у погледу рјешавања отворених питања у БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Додик је рекао да Српска има конструктиван приступ у погледу испуњавања обавеза које се тичу даљег напретка на путу ка ЕУ, а односе се на законе о попису становништва и систему државне помоћи, као и имплементацију одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци".

На састанку је било ријечи и о рјешавању питања војне имовине, а Додик је истакао да је то вјештачки наметнут проблем и да она имовина, која је потребна Оружаним снагама БиХ, треба да им буде дата на коришћење, а када за то престане потреба требало би да буде враћена ентитетима, односно локалним заједницама у којима се налази.

Предсједник Додик указао је да је потребно увести рационалност у погледу буџета и финансирања институција БиХ, у складу са ситуацијом узрокованом свјетском економском и финансијском кризом.

Током разговора било је ријечи и о израелско-палестинским односима, а предсједник Додик поновио је став да се Република Српска залаже за мирно рјешавање проблема, на приципима договора и консензуса, који ће уважити интересе обје стране.

Предсједник Републике Српске разговарао је јуче и са конгресменом Робертом Аделхортом, са којим је размијенио мишљења о актуелним питањима у БиХ и региону.0 КОМЕНТАРА

  1. Predsjednik naseg entiteta na sastanku sa zadnjom rupom na svirali u drzavnom sekretarijatu SAD-a.
    Njih dvojica su raspravljali o veoma bitnim stvarima za narod u RS-u,a poseban utisak je ostavio stav da se pomocnik-pomocnika-zamjenika-prve zamjene-pomocnika (ovo mi dodje skoro kao status Pantele u Olimpiakosu) slaze sa svim sto mu je mile rekao i na kraju je taj pomocnik…obecao da ce njihov razgovor prenijeti drzavnom sekretaru SAD-a ako ga mozda nekad i vidi u svome zivotu.
    Jos jednom bravo za naseg milu sto siri poznanstva sa veoma bitnim ljudima u nama toliko neprijateljski nastrojenoj Americi
    B-)

  2. On ima tri minute na raspolaganju, tek toliko da mu izbiflaju, da ga ukore da je ekonomska demontaža RS za njih spora, zaduženja nisu na nivou očekivanih, narod još životari uprkos njegovim obećanjima da će ubrzo svi moći da stanu ispod tri šljive, i nastavi li on ovako traljavo da izvršava obaveze biće mu kao sa …
    Eno ga okreće se , pita telefonom gdje je najbliži wc,, da ne bi punih gaća ušao kod zamjenika pomoćnikovog zamjenika.

Оставите одговор