Клинтонова тражи да Ирак забрани прелет иранских авиона

Амерички државни секретар Хилари Клинтон затражила је од Ирака да испуни обећање о забрани прелета иранских авиона преко своје територије, пошто се сумња да се њима преноси оружје за сиријски режим. Клинтонова је разговарала о тој забрани, као и о ситуацији у Ираку и Сирији са ирачким потпредсједником Кудаиром ел Кузаеијем, на маргинама засједања генералне […]

среда, септембар 26, 2012 / 15:56

Амерички државни секретар Хилари Клинтон затражила је од Ирака да испуни обећање о забрани прелета иранских авиона преко своје територије, пошто се сумња да се њима преноси оружје за сиријски режим.

Клинтонова је разговарала о тој забрани, као и о ситуацији у Ираку и Сирији са ирачким потпредсједником Кудаиром ел Кузаеијем, на маргинама засједања генералне скупстине УН у Њујорку, пренијела је агенција АФП.

„Ставили смо врло јасно до знања Ираку да морају да зауставе те летове. Они су предузели охрабрујуће прве кораке. Видјели смо да су зауставили прелијетање сјевернокорејских авиона”, изјавио је касно синоћ неименовани амерички званичник.

Прошле седмице, Ирак није дозволио авиону Сјеверне Кореје да уђе у ирачки ваздушни простор, због сумње да се у лјетелици налази оружје и војни савјетници.

Амерички званичник је пренео да је став Ирака да се противе наоружавање сиријског режима преко свог ваздушног простора.Оставите одговор