Kличковић: Подржавам Додика

Некадашњи предсједник Владе Републике Српске и члан СДС-а Гојко Кличковић изјавио је да је међу првима из властите странке отворено подржао предсједника РС Милорада Додика када је ријеч о вођењу националне политике, упркос томе што је лидер конкурентске политичке партије. "Када би затребало, био бих у првим редовима да подржим Додика. Знам да због политике […]

петак, фебруар 24, 2012 / 07:18

Некадашњи предсједник Владе Републике Српске и члан СДС-а Гојко Кличковић изјавио је да је међу првима из властите странке отворено подржао предсједника РС Милорада Додика када је ријеч о вођењу националне политике, упркос томе што је лидер конкурентске политичке партије.

"Када би затребало, био бих у првим редовима да подржим Додика. Знам да због политике коју води трпи притиске, али не попушта. То се мора респектовати", рекао је Кличковић "Фокусу".

Он наводи да подржава Додикову политику која жели да докаже да је Република Српска чињеница око које нема никаквих двоумљења.

Кличковић истиче да се сарадња двије најјаче странке из Републике Српске, СНСД-а и СДС-а на нивоу БиХ показала као добар пут, али да би се могла оснажити.

"Зато би требало да буде снажнија, јер се у Сарајеву увијек морамо појављивати заједно. Ипак, мислим да би ту сарадњу требали пренијети и на републички ниво", сматра Кличковић.

Одгоравајући на питање шта очекује од Апелационог вијећа које одлучује о жалби Тужилаштва БиХ на првостепену пресуду којом је ослобођен одговорности за ратне злочине, Кличковић каже да Тужилаштво БиХ ништа није могло да докаже и да очекује да ће став Апелационог вијећа бити коректан.

"Имам повјерење у Суд БиХ, док је сасвим друга прича Тужилаштво БиХ, које је политичка експозитура политичких странака и лобија из иностранства. Мислим да би се одлука требала знати за око 15 дана, иако знам да су ствари већ јасне", рекао је Кличковић и додао да се првостепена одлука неће мијењати0 КОМЕНТАРА

 1. evo jos jedna Dodina laz. Dio iz intervjua sa rediteljkom filma “Grbavica“ Jasmilom Zbanic:
  “Prije nekoliko godina susrela sam se sa Miloradom Dodikom. Desilo se to u britanskoj vojnoj bazi kraj Banjaluke. Dodik me je očinski zagrlio i tražio da se slika sa mnom. Sklonila sam njegovu ruku – prije fotografisanja nas dvoje smo imali nešto da raspravimo. Bila je 2006. godina i u Banjaluci se nije smio prikazati moj film Grbavica.

  Pitala sam Dodika da li je gledao film. Rekao je da jeste i da je film odličan.
  Samo nekoliko mjeseci kasnije, Aleksandar Stanković sa HTV-a je u emisiji Nedjeljom u 2 pitao Milorada Dodika je li gledao Grbavicu. Dodik je rekao da nije. Stanković je insistirao: “Niste gledali film?“ “Ne”, rekao je Dodik. Svi oni koji čitaju govor tijela mogli su ‘pročitati’ migoljenje koje se dešava kada smo uhvaćeni u laži.“

 2. Kличковић: Подржавам Додика

  Подржава га и Шаровић. Доведите и Калинића,он га је јавно подржао на прошлим изборима. Вјероватно ће га подржати и Немања Васић,ако га негдје ухљебите и још многи други.

  То само говори колики је Додик махер. Већина ваших чланова,који су у СДС-у били из чисто опотунистичких разлога, прешла је у СНСД. Чак и ви који сте још увијек у СДС-у и формално сте опозиција, у ствари то не желите да будете, а то илуструје слиједећа изјава:

  „Ипак, мислим да би ту сарадњу требали пренијети и на републички ниво“, сматра Кличковић.“

  Владаће Додик,поред таквих, колико буде хтио !

 3. Ma klickovic je tup, i prost covijek sa sela. Ako su u ratU SDS-ovi seljeci mogli da sanjim manipulisu kako hoce zamisli sta sad rade od njega. Ma gledajte ga samo na sta lici.
  I ovo treba da bude zadnji put da komentarisemo sta Gojko rekao i sta Gojko misli ako je uopste i sposoban da nesto misli !!! Samo se kod nas moze desiti da neko takav ikad uZIVOTU dobije priliku da bude neko ko upravlja sa necim !!!

 4. „Када би затребало, био бих у првим редовима да подржим Додика. Знам да због политике коју води трпи притиске, али не попушта. То се мора респектовати“

  Ако не попушта, зашто не одржа референдум, зашто обриса границу у Брчком, зашто је МИП дао Лагумџији, зашто …, зашто …? 1000 зашто и ниједно зато.

  rale brada, 24.02.2012. 10:01:18

  Кандидуј се на изборима! Имаш мој глас.

  Sale, 24.02.2012. 10:22:29

  Сагласан сам са највећим процентом оног што напишете, али зашто та слика у аватару, забога? Знате ли Ви ко је створио ОТПОР? http://www.youtube.com/watch?v=lpXbA6yZY-8

 5. Дражене, нама отпор треба у правом смислу те ријечи , не интересује ме како је тамо неко то дефинисао. Не мора бити ова шака, него треба бити ОТПОР уживо. Хајде да нешто урадимо зато што нам не ваља, ево Старчевица има много људи иза себе, хајде да урадимо озбиљније неке ствари од оног Филиповића? Има разлога, кредити, цијена гориво, гријање. Ево хајде да одемо сви пред Топлану, да видимо колико нас има. Када окренемо главу и видимо колико нас има, тада ћемо спознати своју снагу или немоћ Бесомучним куцањем по тастатури ништа више и никоме не помажемо. Дјела се чекају!

 6. rale brada, 24.02.2012. 10:52:05

  Не ради се о амбицијама. И мени је удобније подржавати нешто добро него улазити у ђавоље коло. Поштени, интелигентни и радни људи морају замјенити оне друге, а управо ти други се гурају у врх (част часним изузецима). Видиш да пропадамо. Када видим каква је сујета људи, јасно ми је да сам ја само један идеалиста, сањар. И поред тога што сам дубоко свјестан те чињенице, још увијек вјерујем.

 7. pink panter, 24.02.2012. 10:54:32

  Ми смо добили легитимитет потписима грађана да идемо према Топлани и заступамо их. Имамо чврсте ставове и не одступамо. Када бисмо сада позвали народ Старчевице на протест пред Топлану тешко да бисмо имали троцифрен број људи. Такви смо ми Срби, зато ме и сврби.
  А ако не пропуштам ниједну прилику као ни прије неколико дана с г-дином Градоначелником, ако радимо на терену, ако се боримо искрено за своје комшије, то није само куцање по тастатури. Ово јесте неки издувни вентил, знам да нема велике користи, али мало да се избаци то из себе.

 8. Дражене да ти кажем још нешто, револуцију и промјену ће изнијети жестоки, одлучни и не посве поштени људи, поштени људи климају главомл, слушају друге, плаћају рачуне и ћуте. Они могу само бити дио представе, а фајтери улазе на главна врата, када се крши и ломи. Какав поштени и какав интелигентни. Интелигентни управо држе власт, шта год ми мислили, они су спој најпамтенијег и њима се може супроставити само неко намазанији, никако неко наивнији. Од када постоје државе и до када буду постојале, никада ови које си ти набројао неће водити причу и никада је нису ни водили, не овдје, него и у свијету.Само зајебани играчи могу промијенити ствари. Порталовци, а и ја сам ту, никако. Досадили смо и богу људима, са празном причом нас 10-15. Да ово ко слуша, чита и подржава избила би револуција.

 9. „Када бисмо сада позвали народ Старчевице на протест пред Топлану тешко да бисмо имали троцифрен број људи. Такви смо ми Срби, зато ме и сврби“
  Нема потребе даље ићи. Не постоји подршка идеји и то што неко ради на микро нивоу је недовољно и никада неће бити довољно. Наставите, али управо си рекао оно што знамо и ти и ја, нема овдје потребе и жеље за промјенама. Да има, не би требала ни МЗ ни било ко, дошла би сама. Поставља се питање за кога се боримо, ако тај комшија неће ићи за тобом у реду до Топлане??

 10. pink panter, 24.02.2012. 11:07:37

  5. октобар су изнијели Шиптар и Легија, с милијардама зелених новчаница, и опет на мишиће. И шта се промијенило? Много је горе.
  Нисам ја за револуцију, већ за еволуцију. Већ сам рекао да ћу шетати са мени најдражом уз ријеку, уживати у прољећу, а револуцију нека изводе они који су ми натоварили ово за врат.

 11. Нема еволуције без револуције, некада сам и ја мислио као ти. Знам да нисам био у праву. Да ли је много горе, не знам. Не видим редове за млијеко и хљеб, не видим гужве на бензинским пумпама. Да није Косова, било би то непримјерено рећи, али та поданичка политика је гора. Све остало је бар мало боље. Имају слободу кретања, то је јако битно, културна дешавања, домаћини су јаких спортских такмичења, вратили су се у свијет одраслих. Проблема је много, али је вријеме санкција и бомбардовања ( које је демонски чин Запада, да немамо дилеме) иза Србије. Ријешили су се и Црне Горе (по мени +), па имају и далеко бољу привредну перспективу од нас. Не волим никако „жуте“, али да је било боље под Слобом, он би остао на власти. Џабе медији, помпа, стране паре ако нема воље. Хоће ли наши родитељи, породице бити на истој страни улице ако се пофајтамо или ће сједити кући, то је питање?? Маса ради посао. Заиста је 05. октобру недостајао 06. октобар. и у томе је несрећа Србије, а били су на добром путу. Да је запосленост 90%, знаш како би се смиијали и и теби и мени да кажео платио вас је трули запад??

 12. pink panter, 24.02.2012. 11:21:51

  Слобо није распродао фабрике. Храна је била јефтина, производило се. Данас се иде у пропалу ЕУ, то се условљава окретањем од Русије и земаља БРИКС, које су све јаче.

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/205104/EU+tra%C5%BEi+da+se+odreknemo+sporazuma+sa+Rusijom.html

  Србија ће за неколико година ући у ЕУ, ако се иста до тада не распадне. Даљи сценарио је отимање Војводине, када ће европски судови пресудити у корист 50 000 њемачких породица (Фолксдојчери), протјераних 1945. из Војводине. А потсјетићу Те да Њемачка никада није платила ратну штету, већ се то некако компензовало кроз кредите СФРЈ-и и примањем наше неписмене сиротиње шездесетих и седамдесетих да раде послове који су испод нивоа њемачке господе.

 13. Знаш зашто пријатељу Слобо није распродао фабрике?Зато што није имао купаца ни план, него се читаво вријеме борио са онима који су га и довели на мјесто првог човјека и који су му касније дошли главе. Што се тиче Русије и Србије и Србије и Запада, постоје правила игре, Србија ако одлучи да иде са Русима то онда искључује ЕУ и готово,а у другом случају искључује Русију. Треба то народ питати на референдуму па да се види каква је и Србија и шта мисли Србија. Остало је мој или твој субјективни став. Што се тиче Војводине, ако су паметни задржаће је, а ако наставе као Милошевић, изгубиће је као Косово. Буди увјерен да је Слобо највише допринио губитку Косова. Није смио ризиковати, а имао је у рукама флеш ројал. Свијет му је дао прилику и није је искористи од 1989. до 1993. године. О том потом. Храна је кажеш била јефтина, али на рачун чега? Колика је била плата или пензија у вријеме инфлације? Знам из најближег окружења како је и тамо текло мед и млијеко. Сада ћу рећи, незадовољство је настало, зато што се пуно више очекивало од онога што се добило, зато је сада тамо фрка, зато што их јесте зјахала група пљачкаша и све им разноси. Зато сам ти и рекао да је недостајао 06. октобар, али 5. се морао десити, а ти како хоћеш пријатељу.

 14. Uh, kakav lik.
  SAd vidim da bosic mora da balansira.
  Pa ovaj kličko je teo da bude predsjednik SDS-a i dobio trećinu glasova glavnog odbora.Do tada sam i ja mislio da bosic treba da odstupi i pusti nekog jačeg sa istoka ili sarajvskoromanijske regije ali zamisli da je kličko predsjednik sds-a.
  Ako ovako nastave Vukotu i Stevandica ce izbaciti i laku noc sds-u

 15. pink panter, 24.02.2012. 11:57:31

  Не расправљамо ко је бољи, него гори. Ја сам мислио да је Слобо највећи гробар српског народа, али сада видим да постоји и већи. Тачно да Слобо није искористио велику прилику. Питање је колико је и могао у односу на комплексност утицаја и односа. Чисто сумњам да би Њемачка и Ватикан икад пристали на јединствену српску државу на Балкану.
  Превише смо отишли у ширину. Суштина је да је криминални миље изгурао 5.октобар, да су исти онемогућили 6. октобар и да се револуцијом није добило ништа. Погледај данашњи дуг Србије и биће Ти јасно ко ју је довео до дужничког ропства и за чије интересе ради. За интересе српског народа сигурно не.

 16. Докторе Стевандић имате ли ви оно што остали немају па да кажете јавно исто као и овај буџет у гепеку, ево ја се на слажем са Кличковићевим мишљењем, ово није став СДС-а и слично. Ако то ваша партија не уради и осталој тзв. опозицији поручује: немојте се састајати са СДС-ом, имају налог од Милорада. Хајде да се сви огласе који мисле да се СДС треба оградити од овог Кличковићевог гафа и глупости.

 17. „…на нивоу БиХ показала као добар пут,“ ??? Кад прије? Ми тог доброг пута не видјесмо ни у таговима???

  јбм ли ти све живо и мртво, ти лопино брката ниси ни у рату стајао у ратним редовима, а сад би са лоповима из снсд-а и додиком стао у ред?? мршшш стоко усрана, најбоље би било да никад носа не промолиш из затвора и треба муслимани да га туже, лопопов је увијек лопов и у свако доба само зло производи.

 18. Mr Biggy, 24.02.2012. 13:31:01

  И не чуди ме, а одкад то теби не смета лоповски дио СДС-а? Ето они су прилагодили своје ставове теби и групацији са сличним теби мишљењем. Зар се чудиш што су бивши лопопви стали уз садашње твоје лопове?

 19. Mr Biggy, 24.02.2012. 13:43:18

  Овај ваш брка се вуцарао годинама по судовима умјесто да је водио политику, а уопште ме не чуди што је сад врећа нашла закрпу, и подржава твог идола, јер јбг криминал најбрже конектује различите типозе.

  Мене ово уопште не чуди, исто као што ме не чуди ни твоје одушевљење што је један криминалац из СДС-а стао на страну додика.

 20. pink panter, 24.02.2012. 13:25:21

  Ја сам већ писао на зиду једног младог СДС-овца о томе. Могуће је и да је ово пробни балон да се испита реакција јавности. Сјети се и наслова у НН кад им је г-дин Шаровић дао интервју! И на локалу ће се сигурно ићи у коалиције, што не доноди неки бољитак народу.
  Овакви ставови и овакви људи су разлог што не могу дати безрезервну подршку тој странци, већ само појединцима из странке, које лично познајем. Кад једна будала пљуне у бунар, стотину паметних га не могу опрати.
  Моји политички ставови су најближи програмским ставовима СДС-а, али баш због оваквих као што је Кличковић та странка нема напретка. И како сад увјерити пријатеље да подрђе нешто за шта ни сам нисам сигуран колико је добро. А познајемо др Стевандића и г-дина Умићевића, још неколико дивних људи из СДС-а, сјети се г-дина Лазе Марића, г-дина Боже Васића,…, Вукота и још неки посланици у НСРС имају одличне наступе, предлажу и нека рјешења,…, али све је то џаба кад имају Кличковића и још неколико сличних, који пљују у бунар.

 21. Рамштајне, нисам ти ја фан овога свега, али није мало, прво Босић и беспотребни (фотељашки) загрљај ради интереса РС у Сарајеву, чијих интереса, мојих није, а ја живим у РС, па онда Шаровић након „невиног“ процеса у Сарајеву, па сада овај рудоња. Хоће централа једном да погријеши, али три пута.. Очекујем да СДС нешто напише, огради се или се у супротном можемо попишати и на ово што су они данас. Биги теби је све супер. Ископаће тебе Лаки кад тад.

 22. Познајем ја и боље од њих, нека они дођу нама. Што би ми ишли с њима? Опет да будемо топовска храна? Па немој да се зезамо. Од доктора очекујем реакцију, лично ћу им осујетити неке гласове, ако не кажу шта мисле, а шта у ствари јесте и како ће бити.

 23. Они морају показати шта су. Нисам малоуман па да ме неко „лијепо“ лаже. Доста слаткорјечивости. СДС нема гласова ако се не огради јавно од ових гузичара и криминалаца, а Кличковић то јесте, као и Шаровић. Нису они цјећке. Да јесу, не би ништа лијепо могли рећи о Мили. Данас је дан када би се могло рећи да СДС није доживио никакву реформу.

 24. A ja vam kazem da sam gledao kad isti vadi iz gepeka aktovke i otvara ih i razbacuje novac po kafani!!! A meni Stevandic i Ramštajn ne daju da to pisem, kazu on je posten. Eto ga sad,prvo Dodik u borbi opozicije za vlast dobi javnu poruku od Bosića, pa od Šarovića a sad i od tvrde struje Kličkovića. Isto tako da pitate Stevandica da li bi podrzao svog ujaka Špirića on bi rekao: da!

  O kakvoj revoluciji pricate vi??? o izlasku naroda naulice i pobuni? Vi ste smijesni, pa zaboravljate da je Banjaluka dva puta ustala na noge, prvi put za septembar 1993, da ustane protiv Radovana i SDSa i njihovih lopova, i sad taj isti radovanov stav brani taj Stevandić, a drugi put da da podršku nato sagama i Biljani i Dodiku , doduše tada su bili i svi muslimani Banjaluke uz taj narod, da dodju na vlast i da zauzimaju zgradu RTV, MUP, i ostale objekte. U Banjaluci sad narod na ulicu može izvesti samo Dodik!!! Zna čovjek da vodi mase. A Borenović ne može da odvede deset ljudi sa lopatama da očiste snijeg, otjera ih neka žena ,a da povede narod na barikade i u pobunu!!!! hahahahahahahahaha

 25. Комуниста одлично је ово речено. Бањалука и јесте таква. Бањалучани су показали да су чкепи још онда када су без испаљеног метка усташе поставиле код нас центар НДХ-е. Без метка су нас клали по БЛ и селима. Нису могли само проћи према Мањачи, горе је било тврдо.
  Добро си ти ово, слично као и ја о овим СДС-овим фолерима. Нека устану и кажу ми не подржавмо наведене и мислимо да нас Додик упропаштава и материјално и национално и да га треба скидати. Добили би одмах 50000 гласова.

 26. rammstein, 24.02.2012. 13:28:21
  „јбм ли ти све живо и мртво, ти лопино брката ниси ни у рату стајао у ратним редовима, а сад би са лоповима из снсд-а и додиком стао у ред?? мршшш стоко усрана, најбоље би било да никад носа не промолиш из затвора и треба муслимани да га туже, лопопов је увијек лопов и у свако доба само зло производи.“
  nemoj tako ostro,ipak je to dugogodisnji saradnik tvog idola a raditi sa g….. a ostati cist ne moze niko pa ni on.a sto se tice rudonje osladilo mu se vozat budzet u gepeku pa misli da bi moglo opet ali cisto sumnjam da ce mu veliki vodja dati.

 27. pink panter, 24.02.2012. 14:21:16 [31938]
  „Комуниста одлично је ово речено. Бањалука и јесте таква. Бањалучани су показали да су чкепи још онда када су без испаљеног метка усташе поставиле код нас центар НДХ-е. Без метка су нас клали по БЛ и селима. Нису могли само проћи према Мањачи, горе је било тврдо“.

  Постоје две Бањалуке.
  Бањалука, честитих домаћих бањалучана, који су ту, живе 50 и више година,ратовали су сво вријеме,национално су свесни, и дан данас живе као „избјеглице“у рођеном граду, и нису у снсд-у.
  Друга Бањалука, Бањалука свих осталих. Част само онима који су заиста из невоље дошли у Бањалуку. М.Град, Рибник,Кнежево, Шипво, Челинац, К. Варош, све је то скоро испражњено и доведено у Бањалуку, и сви чланови снсд. Замислите само, преселити пилану из Кнежева, из шуме и довести у равно Лијевче.
  А тек злоупотреба избјегличког статуса.Праве по две три куће, купују станове аутомобиле,и сви снсд,нпр. („тата Шпирић“ и дрварчани). Довели су људе до међусобне мржње.
  Њих не интересује ни Република Српска,ни народ, ни држава.

 28. NOIR, 24.02.2012. 22:27:43 [32007]
  „Какав је ово блесан! Ове старе из СДС треба све ногом набити. Једном су нам јебали мајку и опет би. Исти лопови као и Додик“.

  Баш тако!
  Које су све будалетине јашиле и јашу овај народ, од локала па до врха, па ми смо одлични.

 29. slavija, 25.02.2012. 11:19:00

  Нешто контам, а волио бих да и прави рођени бањалучани то кажу јер они то најбоље знају, мислим да послије оног несрећног земљотреса који је био катастрофалан, али су захваљујући постојању тадашњег великог државног система, на неки начин ублажене његове трајне последице. Осим тог земљотреса једна од најгорих ствари што се могла десити Бања Луци је ово што су је изабрали гуланфери за административни центар или главни град РС.

  Самим тим чином, бањалучани су доведени пред свршен чин и њихов дотадашњи начин живота и функционисања је потпуно из основа промијењен, тако што су њихови мирни домови и улице постали мета и „атрактивне локације“ за „угледне инвеститоре“, затим се ту доселило свега и свачега с коца и конопца, халапљиво на добре локације, увели су домицилно становништво у свој систем галопирања у крду у ком чим јединка падне, аутоматски буде изгажена папцима оних свјежијих и на дуготрајну трку поткованих папака!

  Бања Лука ће логиком тог крда постати бетонска џунгла, парада кича, лажног гламура, таштина празнине, град без душе и логике и за разлику од некадашње мирне сређене градске средине са препознатљивим градским духом, остаће без својих правих бањалучана.

 30. rammstein, 25.02.2012. 11:36:05

  На недавно одржаном Форуму одговорности је неко поставио питање г-дину Градоначелнику зашто у Градској управи не ради готово нико из Бање Луке. Оне је одговорио да дијели људе на добе и лоше и да ништа не значи што је неко Бањолучанин, јер он зна једног „џепароша“, који је рођен у Бањој Луци. Онда је скочио мој пријатељ са Старчевице и рекао гласно: „ОНАЈ КО ЈЕ ОДРАСТАО У БАЊОЈ ЛУЦИ ЗНА КОЛИКИ ЈЕ ЗНАЧАЈ ЧАЈЕВЧЕВОГ СТАДИОНА.“. Тај „Стадион спортских игара“ у непосредној близини је срушен, а на том мјесту је приватна грађевинска фирма г-дина Шмиге Шмигића почела да гради неки пословни објекат, што траје 10-ак година и сада се у тај објекат усељава ИРБ.

  http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/249383/Milioni-jure-neimare

  На том стадиону су некад стасавали златни бањолучки рукометаши. Као гимназијалац сам често тамо играо мали фудбал. Изузетно сам погођен емотивно рушењем тог стадиона. као клинац сам се играо у Кателу, који се данас руши, у парку Петар Кочић, који данас умјесто фонтане има појило за коње и стакленик. Трава се бетонира, асфалт се оре. То је оно што ми смета.

  Велики сам локалпатриота, али ми људи који дођу у овај град са стране ми не сметају. Бања Лука је универзитетски и административни центар и логично је да људи долазе. Проблем настаје кад се људи не прилагођавају граду, већ прилагођавају град себи. Тако смо имали сложена дрва у лифту, бацање крвавог улошка с балкона, имали и имамо бетон, бетон, само бетон (бања Лука је у СФРЈ била на 2. мјесту по проценту зеленила). Други је проблем што негје при запослењу (а то је људима најважније) у јавним установама лакше пролазе људи с нижом спремом или мањим знањем, само зато што су нечије земе или рођаци. али ту ја цијеним људе из нпр. Дрвара и Гламоча. Они помажу једни другима, а Бањолучани старосједиоци се држе оне „да комшији цркне крава“ или, у новије вријеме, „да цркне комшија“.

  Који су разлози антагонизма међу старосједиоцима и „дошљама“?

  Подсјетићу да је Београд са 800 000 за 20 година нарастао на 1 600 000 становник, а онда цитирати шта сам написао на фејсбук зиду једне новинарке која је у БЛ дошла 1995. године:

  „Banjolučani su radili u gigantima (Čajavec, Incel, Kosmos, Unis, Jelšingrad). Kad su došli ljudi sa strane, jedino su se mogli zaposliti u Telekom, Gradsku upravu, ministarstva, agencije,… Starosjedioci su vjerovali da će im firme oživjeti poslije rata i čekali su. Kad su shvatili da su propali, onda su postali frustrirani svojom pozicijom u odnosu na one koji su došli u ovaj grad. A danas vrijedi zakon preživljavanja. Moraš se boriti. Starosjedioci kao da su prespavali i sada se čude šta se to dogodilo. Ali nisu im krive „izbjeglice“.“

 31. slavija, 25.02.2012. 11:19:00
  rammstein, 25.02.2012. 11:36:05

  Добро сте ви ово дијагностификовали.

  Кад причам са рођеним Бањалучанима о овој теми(а имају исто мишљење као и ви),обично кажем да је Бања Лука у кратком периоду имала 3 „елементарне“ непогоде:
  – други свј. рат ;
  – земљотрес ’69 ;
  – рат ’91-’95 .

  Све ове непогоде су јој мијењале демографску структуру,тако да су данас рођени Бањалучани мањина.
  Зато Бања Лука одавно нема ону своју препознатљивост и душу. Стално је обликују утицаји са стране,тако да се домицилно становништво осјећа као странци у свом граду.

  Ја сада испадох локал-патриота,али стварно немам ништа против досељеника које је мука натјерала да напусте своја огњишта(ожењен сам таквом женом). Наравно, не уважавам оне агресивце,који се понашају као Шиптари, који су Бању Луку
  окупирали из чистог интереса.

  Имам утисак да су неки Бога молили да напусте своје градове и села и да су ове наведене бањолучке непогоде сјајно искористили.

  Неки дан сам причао с човјеком,који предлаже оснивање Завичајног друштва Бањолучана,ваљда изиритиран овим који су постали градске буџе,а окупљају се на тим завичајним сусретима,који се помало агресивно рекламирају.

  Рекао сам му да од тог нема ништа,јер су рођени Бањолучани аморфна маса и да је мало оних чији су дједови овдје рођени(није ни мој). Пристојан човјек прихвата правила понашања средине у коју је дошао, не намеће своја(то је проблем гласне мањине и тихе већине која управо зато што је културно тиха, на крају постаје мањина).

  На крају крајева,проблем имиграције осјећају сви велики или
  већи градови.

  Ако сам некога овим што написах повриједио, извињавам се !

 32. rammstein, 25.02.2012
  „Бања Лука ће логиком тог крда постати бетонска џунгла, парада кича, лажног гламура, таштина празнине, град без душе и логике“…,

  Она то већ јесте.

  Они се стиде да поставе споменик својим борцима, стиде се Кочића,стиде се ћирилице, погледајмо само називе локала и фирми, да се човек исповраћа. Ма они се не задовољавају ни Бањалуком, они би јадни одмах, како ви кажете, да одгалопирају према Бечу.
  Пример само, фабрика дувана, која има преко стогодишњу традицију, која је музеј фабрика, коју би свако чувао као кап воде. Ко је води, ко је власник, полуписмени сеоски ђилкош. Али лола се намерачио да то багером поравна, да направи ту опет неки „стаклени аквариум“.Једноставно бацају се „БИСЕРИ ПРЕД СВИЊЕ“.

 33. E, pa kličko izbježe u PD u vunenim čarapam i praznih džepova. Kada se dočepao položaja, mili moj bože, najveći potrošač budžeta RS je bila gospođa Ruža . Nije bilo člana porodice dotične gospođe da iz budžeta nije dobio merdžu, a para bilo :uzmi ago koliko ti drago. I, svi redom znali, i svi ćutali. Onda ga je trebalo na banderu. Zadesio sam se te godine kada je bio premijer , na zboru u Milića gaju. I, dođe Kličko. Povede se kozaračko kolo sa ojkačom: Oj ti Ružo stara pi…, je.. li te dobro Kličko? I. on kao heroj ulazi u kolo i pjeva. Fuj! tada sam vidio da nas treba da nema. Umjesto da smo ga objesili za mu.. mi se sami izrugujemo sebi, i svom jadu. Kao danas, slavimo i veličamo svoje izrode, svoje sramote, svoje uništivače i ugnjetače.

 34. rale brada, 25.02.2012. 12:21:06

  Ето, готово симултано смо написали слично. Годинама сам слушао приче фрустрираних Бањолучана, чак и из моје родбине, како смо окупирани, како нас нема нигдје, како немамо посла, а они који су дошли имају и сл. Онда сам с неколико пријатеља предложио да попут Гламочака организујемо дружења рођених Бањолучана, који још увијек живе у овом граду. Чисто ради обнављања тог неког духа града, дружења, спречавања бетонирања зеленила, оваквих „трагедија“ какву је доживио парк „Петар Кочић“ и Чајевчев стадион, какву ће доживјети парк Младен Стојановић, у којем сам играо мали фудбал, тенис, стони тенис, боћао,… Да се сачува Кастел и слично.
  Знам да су постојала два слична удружења. Једно је водио проф. Мирко Станетић, а друго проф. Гуго Лазаревић.

 35. Новац је та полуга са које се све диктира! Како доћи до новца? На поштен начин скоро никако! На непоштен начин довољно је за почетак почети лагати. Брзо ће те упасти у очи и брзо ће неко схватити да од тога може имати користи. Нећете дуго чекати да Вам се отворе врата политике, а онда тамо постоје ментори много искусни по тим питањима.

  Ваш конто ће порасти на уштрб свих оних који раде, а испод части им је да их прогласе лаживима, битангама, пробисвјетима.

  Дакле сиромаштво се веома брзо може претворити у „просперитет“ уз помоћ политике и лажи!

  Шта? Немате желудац за то? Онда морате радити за 400 км и то са прековременим сатима!

  Ех… нисмо сви за све! B-)B-)B-)

 36. рале брада

  мислим да је тај проблем много старији.. Наиме, Бањалука никада није ни имала времена да постане тај неки град својих грађана.. у Бањалуци су се одувијек сваких 20, 30 година мијењали становници.. само 1730 и неке године скоро све становништво БЛ је помрло од куге (око 7000 – то можеш наћи у историјским изворима), па онда имаш већ 1850 и неке долазак аустроугарске, насељавање и расељавање, па Берлински конгрес након којег је из аустроугарске досељавано становништво, па И свјетски рат, па Краљевину итд.. битке прије почетка 18. вијека да и не спомињемо.. стално нека борба између Угара, Аустрије, Турске, домаће становништво мало тамо мало вамо… имам осјећај да тек када град почне живјети са својом историјом независно од тога ко у њему живи, постаће град. и, нисам оптимиста..ова сјећања која неки имају су вјероватно више везана за субјективан доживљај одређеног периода из живота него за објективан показатељ напретка или регресије Бањалуке..

 37. drazen78bl, 25.02.2012. 12:18:18
  rale brada, 25.02.2012. 12:21:06

  Управо сам тако и мислио, једноставно Бања Лука није у стању да амортизује ту промјењену демографску структуру. Нису јој дали времена, да стаса прво као град, па онда као административни центар итд.

  Такав проблем ни Београд 1945г. није успио да преброди и данас су последице тога тај „круг двојке“ затим „господа из партизанског Дедиња..“ узурпатори градских вриједности, који својим утицајем управо највише чине да те вриједности нестану.

  Ево кад смо већ код овог наслова, зар и сам кличковић није аутентичан примјер тог скоројевићког малограђанског менталитета, пробуђеног у најгори могући моменат и са најгорим намјерама.

  Затим узмите у обзир десетине партијских „ударника“ из унутрашњости који су послије два три реферата у својој општини пантерским скоком ухватили се посла у некој од агенција у БЛ и уболи неки државни стан са грејс периодом као фантастичан плијен политичког рада.

  Док с друге стране, цијена стамбеног простора десетоструко повећана, за правог бањолучанина не значи пуно, јер он своју кућу или стан не жели продавати као некретнину, он то чува као емотивну вриједност, свој дио дјетињства, породично благо, али зато кад хоће да још нешто подигне ту негдје гдје су му и отац и дјед зидали, е онда се судари са интересима новонасталог тржишта некретнина и папреним цијенама квадратног простора!

  Онај што је продао неком левату своју кућу у Мркоњић граду или Власеници, ускочио у државни посао у агенцији, подигао кредит, он је у могућности кад то све скуцка да купи стан или плац за градњу куће у било ком дијелу Бања Луке и самим тим је утицао да та цијена буде подигнута на нереалан прескуп ниво, на ком обичан грађанин Бања Луке нема шта да очекује.

 38. aleks, 25.02.2012. 13:00:03

  Да, нисам ишао у историју и добро је да си ти поткријепио моју
  тезу коју сам писао са своје животне дистанце.

  У праву си за субјективно виђење одређеног временског периода,јер кад је човјек млад и кад стиче прве утиске и искуства, тај му је период најљепши, па тако и тешка животна окружења и времена остану у сјени првих пољубаца.“Прве сузе вриједе,друго су приче.“

  На жалост,на овој вјетрометини,ми немамо времена да живимо са историјом свога града, јер се садашњост галопирајући претвара у историју, тако да ми практично живимо историју немајући времена да станемо и окренемо се иза себе,да видимо шта смо лоше,а шта добро урадили.

  Можда је и то један од разлога зашто нам се историја понавља,али то је већ позната максима.

 39. не треба ми да живимо са историјом града већ да ко год и прође градом види, осјети његову историју… то је очување културно-историјског насљеђа.. тек када Бањалука не буде „моја“ или „твоја“ она може бити град Бањалука и без мене и без тебе..“можда је и то један од разлога зашто нам се историја понавља“ – сигурно.

 40. aleks, 25.02.2012. 13:41:02 [32070]
  тек када Бањалука не буде „моја“ или „твоја“ она може бити град Бањалука и без мене и без тебе..“

  Без да улазимо у полемику:

  Мени то личи као
  „ја те дочекам у невољи, пустим те у кућу,помогнем ти, а ти ми за узврат, покупиш све из куће,са аспирацијом да ме чак и истјераш и да ми и властиту кућу узмеш“.
  И онда би требало пуј пике не важи,ко је шта јамио јамио!Ајмо даље фино и поштено, сви смо једнаки…,:P

 41. rammstein, 25.02.2012. 13:25:04

  На овој теми бриљираш. Посебно ми се свиђа, оно са амортизацијом промјена. Такав проблем имају сви админ. центри:
  Београд,Сарајево,Н.Сад,Б.Лука итд.

  aleks, 25.02.2012. 13:41:02

  Мислим да се нисмо најбоље разумјели.

  „имам осјећај да тек када град почне живјети са својом историјом независно од тога ко у њему живи, постаће град. и, нисам оптимиста.“- Ово су твоје ријечи,које сам ја поновио,осим задње дијела због којег је очито настало неслагање.

  Види,Бања Лука је мој родни град и логично је да је сматрам својом. Ако си ти у Б.Луку дошао,уклопио се у њу и нашао нови дом,логично би било да је и ти сматраш својом.
  Нема разлога да обојица не кажемо да је ово наша Бања Лука.
  Проблем је у онима што Б.Луку не сматрају својом,већ као успутну станицу или спаваоницу или пак у онима који осјећају да су у њу слиом дотјерани.

  Нису људи који су овдје нашли нови дом и који су прихватлили
  правила понашања и какву-такву културу овог града проблем.
  Проблем су они,који агресивно намећу своје навике,етику и малограђанску културу, и на тај начин спуштају спуштају цивилизацијски ниво града на ниво паланке. Апсурдно је да град који се шири и напредује у архитектонском или било ком
  другом смислу, све више поприма паланачки дух. Дихотомија.
  Ово је тема за социологе. Подједнаку одговорност сносе и домицилни и они други. Први,што такво нешто дозвољавају(мада их нико ништа и не пита),други што такво нешто намећу.

  И на крају: знам ја доста кркана који су рођени на овом асфалту или околним бањалучким селима, а знам и сјајне људе који су културно и цивилизацијски обогатили овај град, а нису овдје рођени.

 42. rale brada, 25.02.2012. 13:25:29

  „Прве сузе вриједе,друго су приче.“

  Рале воли Нове фосиле, а и то је у домену носталгије. http://www.youtube.com/watch?v=i1D39P51Cw4

  Шалим се, и ја сам носталгичан, а и ова пјесма је јако лијепа.

  Везан сам за овај град, овдје имам драге људе. И поред прилике и да одем, моја је жеља да останем. Зато се и борим за промјене набоље, зато и дижем глас, јер не желим да гледам тешку биједу око себе.
  Како рече, знам и ја људе који су дошли и много више учинили за овај град, него они који мисле да су Богом дани само зато што су рођени на асфалту.

  Људи, напокон одлична расправа на неку тему, што враћа сјај овом порталу.

  😉

 43. очигледно је да се нисмо разумјели. ја говорим о граду а ти о људима.. у Чешкој нпр. имаш градове у којима је прописано у којем стилу се смију градити куће или објекти у одређеним дјеловима града. И тако ти је у бројним европским градовима. Да не спомињем правила просторног планирања. На тај начин он желе да сачувају дио своје историје и, у исто вријеме, едукују свакога ко ту дође о својој историји.. И домицилно и ново становништво само то прихвата.. наведи примјер тих који намећу своју културу или етику а да значајно утичу на „општи дух“ града тј. уносе паланачки менталитет – којег као раније није било??? Градови се плански развијају и унапређују.. ја рецимо не видим ништа добро у овим тренутним архитектонским рјешењима..а, не можеш рећи да их нису припремали квалитетне архитекте..нешто друго је у питању…

 44. aleks, 25.02.2012. 15:08:56

  Види,ја говорим о људима,јер је социологија једна од дисциплина којом се бавим, мада си ти потенцирао ту проблематику: „тек када Бањалука не буде „моја“ или „твоја“ она може бити град Бањалука и без мене и без тебе..“

  Град чине људи, а живот града чине мултипликовани односи једне заједнице. Град без људи није град,него макета.

  „наведи примјер тих који намећу своју културу или етику а да значајно утичу на „општи дух“ града тј. уносе паланачки менталитет – којег као раније није било???

  Не могу ти навести имена најмање 10000 људи, јер их све не знам. Ту су,живе поред мене,осјећам их,не знају шта је кућни ред, редовно ми својим аутом заграде моје ауто…Дражен је навео неке примјере,да не понављам…То су скоројевићи и није битно јесу ли домаћи или не.

  Прије рата Управник НПРС је био Предраг Лазаревић.
  Првак позоришта је био Адем Чејван.
  То је било вријеме кад се Бањалука дигла изнад нивоа паланке.

  Твоје поље је архитектура и ја прихватам све што си о том написао.

 45. ma kakva arhitektura.. nije to moje polje.. ali mi je dovoljno da vidim npr. ono naselje sto je Krajina napravila iza stadiona pa da mi se spava.. ili onaj cirkus razlicitih boja iza stare zgrade vlade pa da me glava zaboli.. o tome ja govorim.. Grad postavlja pravila a ne pojedinacni investitori i grupe interesdzija.. to sto si nabrojao se rijesava zakonom i sankcijama. koje opet Grad utvrdjuje. ako znas onu pricu o djetetu koje odraslo s vukovima pa se ponasalo kao vuk…to ti je to…Grad mora imati viziju razvoja – i ne odustajati od nje. Ta vizija mora imati polaznu osnovu / a to istorija grada. Na tome se gradi sve ostalo..Osim ako ne prave nesto sto mi jos ne mozemo dokuciti cemu vodi…a taj period o kojem govoris / to je zato sto je to bilo vjerovatno prvi preko 40 godina bez sukoba….pa je stasala generacija koja to moze izvesti..

 46. Кличковић је само реалан човјек који види а смије да каже,СДС је доведен на ниво да једе из руке СНСД,руководство и моћници обилато користи повластице а фиктивно да замажу очи (сточном фонду на који добијају потицај) понекад се курче и траже промјене.

 47. aleks, 25.02.2012. 16:08:22

  Захвалан си саговорник. Драго ми је што смо размијенили мишљења.

  Поред овог грађевинског неукуса који си навео, мени посебно смета што су Б.Луку забетонирали,као да је Чернобиљ или Фукушима.

Оставите одговор