Кина позвала ЕУ да укине еколошку таксу у авиосаобраћају

Кина је позвала Европску унију да одустане од таксе на емисију угљен диоксида у авиосаобраћају, шеме која је изазвала бијес неколико земаља, укључујући САД и Индију. „Примјена овог система неће само пореметити конкурентност и развој авиоиндустрије и представљати терет за путнике, већ ће такође угрозити повјерење, које је основа глобалног одговора на климатске промјене”, навела […]

петак, фебруар 24, 2012 / 06:53

Кина је позвала Европску унију да одустане од таксе на емисију угљен диоксида у авиосаобраћају, шеме која је изазвала бијес неколико земаља, укључујући САД и Индију.

„Примјена овог система неће само пореметити конкурентност и развој авиоиндустрије и представљати терет за путнике, већ ће такође угрозити повјерење, које је основа глобалног одговора на климатске промјене”, навела је Кинеска управа за цивилни авиосаобраћај (ЦААЦ) у саопштењу објављеном на њеној интернет страници, а пренио Ројтерс.

Пекинг је раније овог мјесеца забранио кинеским авиокомпанијама да учествују у програму који подразумијева наплату емисије угљен диоксида за превознике који полијећу из Европе и слијећу на њену територију.

Иностране владе сматрају да је ЕУ, одлуком о увођењу таксе, прекорачила своју правну надлежност, будући да обрачунава емисију штетних гасова на цјелокупној дужини љета, а не само изнад Европе.

Европска комисија наводи да је шема потребна да би се ограничила штетна емисија у авиопревозу, као дио глобалне борбе против климатских промјена.

Према плану ЕУ, авиокомпаније које не буду пристале на еколошку таксу могу да буду суочене са казном од 100 евра по тони угљен диоксида који премашује дозвољену количину. У случају да правило више пута буде прекршено, Унија има право да авиокомпанијама забрани приступ својим аеродромима.Оставите одговор